Joodipuudus: need sümptomid näitavad, et su kehas ei ole seda piisavalt

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Joodipuudus mõjub kilpnäärmele väga ohtlikult. Selle olulise elemendi puudust on sageli raske kahtlustada, kuid siiski on märke, mille järgi võime eeldada, et organismis on joodipuudus.

Jood osaleb mitte ainult kilpnäärme töös, pakkudes türoksiini ja trijodotüroniini moodustumist. See on vajalik ka rakkude kasvuks, normaalseks hingamiseks, samuti naatriumi ja hormoonide transpordiks. Kui need protsessid on häiritud, algavad probleemid kõigis kehasüsteemides.

Jood on tervisele esmatähtis mineraalaine, mida täiskasvanud inimese organism talletab umbes 15–20 milligrammi jagu. Lõviosa (70–80 protsenti) sellest hoiustatakse kilpnäärmes, kus joodi kasutatakse hormoonide tootmiseks. Just kilpnäärmehormoonide koostises on joodi peamised ülesanded ainevahetuse kiiruse reguleerimine, organismi soojusregulatsiooni ehk püsiva kehatemperatuuri tagamine, valkude sünteesimine, mis on vajalik laste kasvuks, nende normaalseks vaimseks ja kehaliseks arenguks, närvi- ja lihasefunktsioonide reguleerimine ning juuste, küünte ja naha normaalse arenemise tagamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles