«Meil ​​on suud kinni teibitud» – õudused lasteaias, millest vanematele rääkida ei tohi (2)

Marju Ränk
, naine.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

«Meil ​​on suud kinni teibitud,» ütleb 24 aastat lasteaias töötanud soomlanna Sanna. Neile on õpetatud, et vanematele peab näitama, et kõik on korras, kuid tegelikult...

«Õnnestusi juhtub meil siin igapäevaselt, varem aga võib-olla kord nädalas. Tean, et neid saaks ära hoida, kui vaid silmapaare oleks rohkem,» ütleb Soome lasteaiaõpetaja Ilta-Sanomat intervjuus

Väga paljude lasteaiatöötajate jutust kumasid välja samad probleemid: ressursside nappus, kohutav tempo, liiga väike palk ja vähene väärtustamine. Paljud töötajad on seetõttu oma tööst loobunud.

«Meie suud on kinni teibitud»

Alushariduse õpetajana töötav Sanna on valdkonnaga tegelenud 24 aastat ja tunneb, et olukord on aina hullemaks läinud. Sannale meeldib lastega töötada, kuid pidev kiirustamine ja küündimatuse tunne on pannud teda tõsiselt eriala vahetamisele mõtlema.

«Tunnen, et minu töö selles valdkonnas on tehtud. Paberimajandust on liiga palju ja mul pole tööpäeva jooksul aega seda teha, seega teen palju tööd pärast tööpäeva kodus. Olen üsna valmis isegi poodi riiuleid täitma minema,» ütleb Sanna.

Sannal pole aega tööpäeva jooksul pause teha. Naise sõnul on isegi tualetis käimine ülehinnatud ning seda tuleb jooksusammul teha. 

Sanna sõnul on neile öeldud, et lapsevanematele ei tohi lastehoiu probleemidest iitsatada. Ta tunneb oma tööd tehes moraalselt ja eetiliselt end nii valesti.

«Meil ​​on suud kinni teibitud!» ütleb Sanna. «Vanematele ei tohi rääkida personalipuudusest, halvast siseõhkkonnast ja asjadest, millest tuleks kindlasti rääkida. Meie, täiskasvanud, saame valida oma tööd ja enesetunnet, lapsed mitte,» jätkab õpetaja. Tema sõnul peab väljast kõik väga hea välja nägema, samal ajal võib halvim päev olla kui ellujäämiskatse.

Täispikka artiklit saad lugeda SIIT.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles