HEA TERVISE SALADUS ⟩ Väldi seda mahla, kui soovid heas vormis püsida

Naine
Copy
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Mahlaletis kümneid samasuguseid mahlapakke vaadates jääb silma, et hinnad on küllaltki erinevad. Sellisel juhul valitakse sageli madalama hinnaga mahlapakk koostisesse süvenemata. Tuleb välja, et eri tüüpi mahladel on erinev mõju tervisele.

Mahl, nektar või mahlajook?

Pealtnäha identsete pakendite sisu erineb märgatavalt. Tervisele parim valik on mahl, kuhu ei ole lisatud säilitusaineid ega suhkrut. Samuti on mahlas mahla saja protsendi ulatuses ehk seda pole lahjendatud vee ega millegi muuga. Mahla hind on enamasti lahjematest alternatiividest krõbedam, kuid toiteväärtus samuti kõrgem. Vitamiinid, mineraalained ja mikroelemendid on mahlas toormahlaga võrdväärsed.

Nektaris on mahlasisaldus vähemalt 25-50%, kuid see võib sisaldada ka lisaaineid ja suhkruid. Tootjal on lubatud nektarile lisada vett, sidrunhapet ja teisi lisakoostisosi.

Mahlajoogi puhul ei ole mahlasisaldus määratletud, kõige sagedamini on selleks 10-15%. Enamasti on sellesse lisatud ja suhkrud ja lisaaineid, samuti on tootjal võimalik panna koostisesse nii sünteetilisi, looduslikke kui ka looduslähedasi maitse- ja lõhnaaineid. Seega on võrreldes mahlade ja nektaritega mahlajoogil väikseim toiteväärtus.

Tervise huvides tasub juua mahla, kuid vahetevahel klaasike nektarit või mahlajooki juues ei juhtu ka midagi hullu. Küll aga tuleks jälgida, milline suhkruasendaja on lisatud mahladesse, mida reklaamitakse kui suhkruvabu mahlasid. Sageli on selleks aspartaam, mis on suhkrust kordades kahjulikum. Seda peaks tõesti iga hinna eest vältima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles