Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

KAS TEADSID? Üllatav omadus, mis jätab sinust noorema mulje

Copy
Foto: Shutterstock

Viini ülikooli psühholoogid ja bioloogid uurisid, kas häälekõrgus mõjutab seda, kuidas naisenägu hinnatakse. Nende järeldus: kõrgema häälega naisi hinnatakse nooremaks – kuid mitte atraktiivsemaks, naiselikumaks ega tervemaks.

Varem keskenduti atraktiivsuse uurimisel peamiselt nägemismeelele – milliseid nägusid eelistatakse ja miks? Järk-järgult hakati uuringutesse kaasama ka muid omadusi, nagu hääl või lõhn. Nii hakkasid teadlased mõtlema, kas häälgi võiks edastada teavet. Näiteks varasemates katsetes peeti kõrgema häälega naisi atraktiivsemaks, nooremaks, naiselikumaks ja tervemaks, mis on omadused, mida potentsiaalsete paariliste puhul evolutsioonilisest vaatepunktist eelistatakse.

Loe ka: Kavalad nipid pisikestele naistele, kuidas oma jalgu pikemana näidata

Uues uuringus palusid Viini teadlased osalejatel hinnata naiste videoid atraktiivsuse, vanuse, naiselikkuse ja tervise seisukohast. Häälekõrgust manipuleeriti nii, et osalejad vaatasid samu videoid kaks korda, kuid üks kord veidi kõrgema häälega. Eesmärk oli uurida, kas need häälekõrguse peened nüansid mõjutavad nägude hindamist, st kas häält saab ignoreerida või mõjutab see hinnangut paratamatult.

Selgus, et kõrgema häälega hinnati nägusid keskmiselt poole aasta võrra nooremaks. Kuid teadlasi üllatas, et kõrgema häälega salvestatud klippidel ei hinnatud naisi atraktiivsemaks, kirjutab ScienceDaily.

Tagasi üles