HUVITAV TEADA ⟩ See on tegelik põhjus, miks inimesed haigutavad

Naine
Copy
Kui tihti sina päevas haigutad?
Kui tihti sina päevas haigutad? Foto: Shutterstock

Kas sa arvad, et haigutad sellepärast, et oled väsinud? Väsinud inimesed ikka haigutavad, kuid see on reaktsioon, mille põhjuseks võib olla midagi muud kui lihtsalt väsimus.

Kui inimene aevastab, röhitseb või tema kõht on gaase täis, on nende reaktsioonide põhjuseid lihtne ära arvata. Aga haigutamise põhjus on veidi müstilisem.

Varem arvati, et haigutamine on tingitud sellest, et keha vajab lisahapnikku. Tänapäeval on juba teada, et see ei ole tegelik haigutamise põhjus. See on rohkem seotud aju temperatuuri reguleerimisega kui kopsuhapniku suurendamisega.

Haigutamist esineb sagedamini just teatud aastaaegadel

Haigutamine aitab kehal temperatuuri reguleerida. Haigutamine võib aju jahutada. Kuna suvel on soojem kui talvel, siis inimesed haigutavadki just suvel rohkem, sest palava ilmaga vajab aju jahutust ja see toimub haigutamise kaudu.

Kui haigutamine on tingitud sellest, et te näete teist inimest haigutamas, on põhjus veidi keerulisem. Siis on see seotud nakkava emotsiooniga, mitte sellepärast, et aju on liiga soe või väsinud, vahendab The List.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles