LILLEBALLI GALERII ⟩ Itaalia armuke tegi puhta töö

Copy
  • Unikaalne lillegalerii.
  • Uskumatu - lillestriptiis!
  • Lilledest miniseelik ja nabapluus.

Tallinna Raekoja plats pole ilmselt tükil ajal näinud nii suurt hulka külalisi. Lilleballil laotus üle Vanalinna värviline inimvaip, kes kõik olid saabunud ühe eesmärgiga – näha midagi ebatavaliselt ilusad ja inspireerivat.

Rahvusvaheline Lilleball toimus sel aastal Tatjana Tridvornova eestvedamisel juba 23 korda ning lavale jõudis 13 fantaasiaküllast lillekleiti Eestist ja piiri tagant. Mitu mudelit saabus Itaaliast ning üks kandis Ukraina sõnumit. Konkurssi võitis Eugenia Durnea lillekleidiga «Tuule armuke».

«Kunst on hinge toit ja raskel ajal on seda kõige kriitilisemalt vaja,» arvas Lilleballi žüriiliige, skulptor Tauno Kangro. Sarnast arvamust väljendas avakõne pidanud Tallinna abilinnapea Vadim Belobrovtsev. «Ega keerulised ajad paremaks minna ei taha, aga ilus ilm ja lilleball aitavad unustada seda, mis meie ümber on,» ütles linnaisa. «Lilled iseenesest ei lahenda kõiki probleeme, aga nad on heaks alguseks.»

Ühes numbris toimus laval ka lille-striptiis. «Misteriosa» Itaaliast, Tallinna Lilleball.
Ühes numbris toimus laval ka lille-striptiis. «Misteriosa» Itaaliast, Tallinna Lilleball. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Lilleball on unikaalne kunstiline vaatemäng, mis toimub kogu maailmas ainult Tallinnas. Balli eestvedajaks on juba 23 aastat «lillekuninganna» Tatjana Tridvornova. «See on gigantne töö - varahommikust peale loovad autorid kleite vaid üheks ainsaks päevaks, meie küll ei tea, kust tal selline energia küll tuleb,» ütlevad teised korralajad. Aga Tridvornova astus särava päikesena lavale nagu igal aastal ja hõiskas üle linna: «Ma armastan teid kõiki! Ja see lilleshow tuleb grandioosne! Uute lilleliste kohtumisteni!»

Lilleballi hing Tatjana Tridvornova, Tallinna Lilleball.
Lilleballi hing Tatjana Tridvornova, Tallinna Lilleball. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp
Lillekleitide hulgast valis parimad asjatundjatest žürii, kuhu kuulusid tippfloristid, stilistid ja muud ilu ning meelelahutuse asjatundjad. Igaühel olid isiklikud «võitjad», kelle töö ilu ja originaalsus teised varjutas. Kuid lillekunst on subjektiivne nagu looming ikka.

«Punane nõid vanda», autori Nadezhda Rubezh. Raekoja plats. Tallinna Lilleball.

Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Floristide Mart Haberi ja Taivo Pilleri lemmikuteks olid kaks punases koloriidis tööd. «See punaste tiibadega «Punane nõid Vanda» oli mu lemmik, seal oli nii massiivselt tööd ja loovust.» Nimetatud töö pälvis hõbemedali ning ka Tatjana Tridvornova isikliku preemia.

Teise punase meistriteose toob välja jumestaja Meelisk Krik: «Minu lemmik oli «Poti emand», võrratu vorm. Aga uskumatu elamuse pakkusid ka itaallaste tööd.»  

«Poti emand», autor Companion koolitus MTÜ. Tallinna Lilleball. Number võlus ka kõige küpsema modelliga laval, kes niitis nii sarmi kui graatsiaga.
«Poti emand», autor Companion koolitus MTÜ. Tallinna Lilleball. Number võlus ka kõige küpsema modelliga laval, kes niitis nii sarmi kui graatsiaga. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

 «Alguses oli mu lemmikuks ingel,» arvas Tauno Kangro. «Hästi tundlikus koloriidis. Aga viimaks võlus kõige stiilsemana Bloomroomi «Meta aristocracy». Tundliku silmaga skuptor tundis ära töö, mis pälvis Lilleballil pronksi ning ka parima tehnilise teostuse eripreemia.

Bloomroom «Meta Aristocracy» võlus nii stiili, teostuse kui fantasilise tantsunumbriga laval, Tallinna Lilleball.
Bloomroom «Meta Aristocracy» võlus nii stiili, teostuse kui fantasilise tantsunumbriga laval, Tallinna Lilleball. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Kuid Kangro oli vaimustuses ka loodusest inspireeritud tööst. «Mulle meeldis ka Eestimaa soo motiiv - sambla sisse pandud kullerkupud, see oli kirjeldamatu!»

«Saladusliku soo helid», autor Elina Ardla,  Tallinna Lilleball. Kollektsiooni idee ja kõik taimed on pärit Viru rabast.

Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Limoni juhi Liana Turpakova lemmik oli aga justnimelt võidutöö: «See oli lihtsalt erakordselt ilus, stiilne, täiesti teine tase. Ja etendus mulle meeldis - kõik oli väljapeetud.»

 
 
L'amanet Del Vento ehk Tuule Armuke Itaaliast võitis Tallinna Lilleballi 2022. Ja tuhat eurot auhinnaraha. Autoriks Eugenia Durnea, kes ka varem Lilleballil sädanud.
L'amanet Del Vento ehk Tuule Armuke Itaaliast võitis Tallinna Lilleballi 2022. Ja tuhat eurot auhinnaraha. Autoriks Eugenia Durnea, kes ka varem Lilleballil sädanud. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Esimene number tõi publikule kohe pisarad silma - lapsed koos kaitseingliga, kes kandis imekaunist valgetest krüsanteemidest kleiti. 

Loe ka seda: Mis saab siis, kui kohtuvad pool kilomeetrit siidi ja kõige kirkamad värvid?

«Rahu ingel» autor Olga Kukanova, Tallinn, Raekoja plats. Tallinna Lilleball.
«Rahu ingel» autor Olga Kukanova, Tallinn, Raekoja plats. Tallinna Lilleball. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

​Ukraina toetuse teema andis tooni ka Tallinna Lilleballil. Etteaste liigutas nii elava muusika, laste kui temaatikaga ning teenis pika ja tulise aplausi.

Loe ka seda: Suvi lilleamplita on nagu pojeng ilma lõhnata! 6 nõksu, et ampel suviläbi silma rõõmustaks

«Vaba Ukraina» autoriks Kateryna Maksymchuk Ukrainast, Tallinna Lilleball.
«Vaba Ukraina» autoriks Kateryna Maksymchuk Ukrainast, Tallinna Lilleball. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles