Eluaegse vanglakaristuse saanud sõduri ema: ma ei teadnud, et Ukrainas on sõda (4)

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Eluks ajaks vanglasse mõistetud Vadim Shishimarin
Eluks ajaks vanglasse mõistetud Vadim Shishimarin Foto: REUTERS/Viacheslav Ratynskyi /Scanpix

Eelmisel nädalal algas esimen Ukraina sõja sõjakuritegude kohtuprotsess 21-aastase Vene sõduri Vadim Šišimarini üle, kes tunnistas üles 62-aastase relvastamata Ukraina tsiviilisiku tapmise.

«Ma ei kasuta internetti ega vaata uudiseid. Need ei huvita mind, sest seal näidatakse kogu maailma jama,» rääkis Šišimarini ema Vene uudistesaidile Meduza. 

Šišimarinit süüdistatakse Ukrainas Tsupahivka külas 28. veebruaril tsiviilisiku tapmises. Peaprokuröri Iryna Venediktova sõnul kuulus Šišimarin rühmitusse, mis põgenes Ukraina vasturünnaku eest. 

Autost nägid nad teeservas rattaga sõitvat meest, kes rääkis telefoniga. Šišimarin sai käsu tsiviilisik tappa, et ta ei teataks Ukraina armeele piirkonnas liikuvatest Vene sõduritest. Aftonbladeti andmetel andis tapmiskäsu üks teine sõdur, kuid tema isik ja tegu on seni teadmata. 

«Sõitsime talle lähedale, ma tulistasin ja lasin ta maha,» ütles Šišimarin ülekuulamisel.

Ema: «Võib-olla oli ta sunnitud tapmise enda peale võtma»

Süüdi mõistetud Vene sõduri ema ei teadnud oma poja tegudest midagi, väidetavalt ei teadnud ta ka, kus poeg viibib. «Ta ütles enne minekut, et tema telefon ei tööta nädal aega. Ja kui keegi võõras tuleb mulle ütlema, et teie poeg sõitis Ukrainasse, siis miks ma peaksin seda uskuma,» seletas ema Meduzale.

Loe lisaks: Ukraina kohus mõistis sõjaroimari eluks ajaks vangi

Päev pärast tapmist vangistasid Ukraina väed Šišimarini ja teised tapmisega seotud Vene sõdurid. Veel paar päeva hiljem sai ema teada, et tema poeg on sõjavangis.

«Ma ei teadnud, et Ukrainas on sõda»

Ema kirjeldab oma poega loomult abivalmis ja lahkena. Ema sõnul läks Šišimarin pärast ajateenistust sõduriks, kuigi ema soovis, et poeg läheks kõrgkooli. Intervjuus rääkis Šišimarini ema, et ta on viie lapse ema ja lesk.

«Ma ei usu, et ta kedagi tahtlikult tappis. Võib-olla oli ta uimastite mõju all. Võib-olla tunnistas ta mõrva üles, sest teda sunniti selleks.»

Kreml Šišimarinile appi ei rutta

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ütles, et neil pole antud juhtumi kohta teavet. «Meie abistamisvõimalused on meie Ukraina diplomaatilise esinduse puudumise tõttu piiratud,» lisas Peskov napis kommentaaris. 

Loe lisaks: Ukrainlanna seisis kohtus silmitsi Vene sõduriga, kes tappis ta abikaasa

Ema jälgis kohtuprotsessi eemalt. Šišimarin tunnistas oma teo üles ning kahetses tapmist. Kohus leidis, et Vadim Šišimarini süü on täielikult kinnitatud ja määras talle eluaegse vanglakaristuse.

Pärast kohtuotsuse väljakuulutamist ütles Šišimarini advokaat, et otsus kaevatakse edasi.

Šišimarini protsess oli esimene sõjakuritegude kohtuprotsess Ukraina sõjas.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles