«Mida sa tundsid?» Ukrainlanna seisis kohtus silmitsi Vene sõduriga, kes tappis ta abikaasa

Naine
Copy
Kohtus viibinud Katerina Šelipova.
Kohtus viibinud Katerina Šelipova. Foto: Stringer / Scanpix

Lesestunud ukrainlanna seisis silmitsi Vene sõduriga, kes sõja esimestel päevadel külmavereliselt tema mehe mõrvas. 

«Räägi mulle, mida sa tundsid, kui mu mehe tapsid? Kas sa kahetsed seda kuritegu?» nõudis Katerina Šelipova Kiievi ringkonnakohtus Vadim Šišimarinilt vastuseid. 

Tegemist on esimese sõjakuritegude protsessiga pärast Moskva invasiooni algust.

«Jah. Tunnistan oma süüd,» ütles Šišimarin Šelipovale. «Ma saan aru, et te ei suuda mulle andestada. Ma palun andestust.»

Naine jätkas Venemaa tanki komandörilt karmide küsimuste esitamist sõja ja tema rolli kohta selles. «Ütle mulle palun, miks te [venelased] siia tulite? Et meid kaitsta?» küsis ta ja lisas: «Kelle eest kaitsta? Kas sa kaitsesid mind mu abikaasa eest, kelle sa tapsid?»

Seejärel jäi noor sõdur vait.

Vadim Šišimarin kohtus.
Vadim Šišimarin kohtus. Foto: OLEG PETRASYUK/ Scanpix

Šišimarin tunnistas end päev varem süüdi Katerina abikaasa, 62-aastase traktoristi Oleksandr Šelipovi tapmises 28. veebruaril. 

Šelipov suri Kirde-Ukrainas Tšupahhivka külas vaid neli päeva pärast sõja puhkemist.

Tema lesk rääkis kohtus, et kuulis nende hoovist tulistamist ning kutsus oma abikaasat, kes oli relvastamata ja kandis tsiviilriideid. Kui Katerina õue läks, oli Oleksandr juba surnud.

Šelipova kohtus tunnistusi andmas.
Šelipova kohtus tunnistusi andmas. Foto: SERGEI SUPINSKY

«Ma lihtsalt karjusin,» ütles Šelipova kohtus. «Ta oli mulle kõik. Ta oli mu kaitsja.»

Šišimarini sõnul ei tahtnud ta relvastamata tsiviilisikut tulistada, kuid see oli tema ülema käsk. Mehe sõnul väitis käsu andnud ohvitser, et mobiiltelefoniga rääkiv Oleksandr võib reeta nende asukoha Ukraina vägedele.

Kreml on teatanud, et tal ei ole kohtuprotsessi kohta teavet ja diplomaatilise esinduse puudumine Ukrainas piirab õigusabi osutamise võimet. 

Šelipova ütles kohtus, et Šišimarin väärib tema abikaasa tapmise eest eluaegset vanglakaristust, kuid lisas, et tal poleks midagi selle vastu, kui ta vahetataks Venemaaga toimuva vangivahetuse raames mõne Azovstali kaitsja vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles