NAISTEJUTUD ⟩ «Eestlased teesklevad suhetes! See on standard.» Miks?

Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy
Väga paljud paarid on õnnelikud ainult teistele näitamiseks, suhe koosneb teesklusest, eemaldumisest ja ükskõiksusest. Aga lahkuda ei julge, sest hirm üksi jäämise eest sunnib taluma ka õnnetuks muutvat, õõnsat ja külma suhet.
Väga paljud paarid on õnnelikud ainult teistele näitamiseks, suhe koosneb teesklusest, eemaldumisest ja ükskõiksusest. Aga lahkuda ei julge, sest hirm üksi jäämise eest sunnib taluma ka õnnetuks muutvat, õõnsat ja külma suhet. Foto: Shutterstock
  • Suhe võib inimest lämmatada, lõhkuda ja röövida võimaluse oma elu elada.
  • Mehed on sageli isegi suuremad ohvrid, kes ei julge oma vajadusi väljendada.
  • Kolm märki, mis aitavad suhtele hinnangu anda.

Paljud, kellel on suhe... tegelikult ainult teesklevad suhet. Kooselu on vaid surnud fassaad. Miks inimesed teesklevad? Sest nad ei julge end avada ega olla ehtsad. Kuidas on lood sinu suhtega?

Hoiatame, et selle halastamatult ausa saate sisu võib tekitada tugevaid emotsioone. «Naistejuttude» stuudios on külas enesearengu teejuht Eeva-Liisa Vahtra, saatejuht Kristina Herodes.

Kuidas aru saada, kas sinu suhe sind toetab või lõhub?

Mis seisus sinu suhe tegelikult on?

Tagumine aeg on hinnata oma suhet ja selle mõju iseendale! Millises seisus on Eesti inimeste suhted keskmiselt? «Pehmelt öeldes on nad halvad,» ütleb suhteteemade ekspert Eeva-Liisa Vahtra. «Võib tunduda natuke morbiidne ja negatiivne hinnang, aga ma näen terapeudina, mis reaalsuses inimesed elavad. Kui sul aga ei ole oskust olukorda näha, siis sa pead seda normaalseks.» Kuid see pole normaalne!

«Naistejutud». Saates on külas Eeva-Liisa Vahtra, vasakul saatejuht Kristina Herodes. Hoolimata laiadest naeratustest on teema tähtis ja tõsine.
«Naistejutud». Saates on külas Eeva-Liisa Vahtra, vasakul saatejuht Kristina Herodes. Hoolimata laiadest naeratustest on teema tähtis ja tõsine. Foto: MyHits

«Kõige suurem pimeala, millest ei räägita, on emotsionaalne pool suhetes,» rõhutab Eeva-Liisa. «Ma näen hästi palju seda, et teeseldakse suhet. Mängitakse suhet, sest keegi ei tea, mis see suhe tegelikult on.»

Millised märgid suhtes on väärt niivõrd karmi hinnangut? Need on väga konkreetsed asjad, mille terapeut saates pikalt ja põhjalikult lahti seletab. Esimene suhte mürgitaja on ühe või teise partneri halb enesehinnang ja enese mitteväärtustamine. Inimese kogu energia kulub sellele, et teisele kuidagi sobida, tal pole aegagi analüüsida, mida ta ise tahab ja tunneb. Inimesed elavad šokeerivalt halbades suhetes, aga ikkagi ei luba paaniline hirm üksi jäämis ees seda kahjulikku seisu muuta. «Pigem hakatakse kohanema, müüakse kaaslasele vaid ühte poolt endast.» Sealt algab enesele valetamine, enda eitamine, ja esimesed sammud rahulolematuse poole on tehtud. 

Fassaadi hoidmisega käib vältimatult kaasas ebakindlus, hirm ja enesevihkamine. Sa võid küll kanda naeratavat maski ja näidata kõigile, et oled hakkamasaaja, aga kui sa poolt endast vastu ei võta, ei saa sa end kunagi hästi tunda.

Kuula ka seda saadet Eeva-Liisa Vahtraga: Salalikud viisid, kuidas nartsissist oma ohvri suhtevõrku meelitab

«Enesearengu tee käib läbi hinge pimeda öö,» selgitab Vahtra. «Oma varjupoole läbi käimine ei ole tore.» Lihtsam on end petta. Kuid see on illusioon. Kui inimene keeldub endaga tuttavaks saamast, käivitub hulk kompenseerivaid mehhanisme. Kõige levinum neist – oma varjupool, mida endas eitatakse, projitseeritakse partnerile. Sa näed teistes vigu ja halbu omadusi, mida endas tunnistamast keeldud. Kõik teised on kogu aeg süüdi ja käituvad sinuga valesti. Just see mehhanism hävitab enamiku suhteid. «Inimese enesearengu tee tuum on autentsus – iseenda erinevate osade nägemine.»

Tugeva suhte vundamendi laob aga see, et näed teist inimest sellisena, nagu tema päriselt on kõigi heade ja halbade külgedega. Ja lased tal olla. Päriselt pühendud, süvened ja soovid mõista. Leida keegi, kes mõistaks neid loomutruuna, on inimese sügavaim alateadlik vajadus.

Loe ka seda: Kui ohtlik on olla hea inimene?

Eeva-Liisa Vahtra on terapeudina ka see traumapunkt, kuhu tulevad need emotsionaalselt sandistatud inimesed, kes on suhtes haiget saanud või mõne lihtsustatult lajatava vaimse õpetusega vastu nägemist saanud. «Ma tahaks otse ja natuke karmilt öelda: unustage ära need igasugused õpetused sellest, milline suhe peab välja nägema! Et naine peab olema pehme ja õrn, mees on selline... Räägitakse sajast muust asjast, aga mitte sellest, mis on oluline. Mul on lihtsalt siiber, kui ma kuulen neid õpetusi!» 

Mida tähendab enda kuulamine? Peaasjalikult oma tunnete kuulamist. Teine väga tähtis asi on enda vajaduste väljendamine, sest vajadusi ei saa ignoreerida!

Kuula ka seda: Elumees avaldab, mis naistele peale läheb. «Alati jäi keegi näppu! Minu jaoks üks ja ainus enam ei piisa...»

«Naistejuttude» seekordne osa on topeltepisood, et anda sellel väga olulisel teemal edasi võimalikult palju võtmeid. Kuula ja mõistad:

  • Milline on sinu praegune suhe – märkad märke, mis määravad selle kvaliteedi! 
  • Milline on sinu side ja suhe iseendaga? Kui palju ja kus sa endale valetad?
  • Kas see elu, mida elad, vastab tegelikkusele või on ainult etendus?

Halval suhtel on selged tunnused, mida paraku peetakse normaalseks. See pole normaalne, vaid hävitav! Tunne ohumärgid ära.

Kuidas parandada suhet? Ka selleks on väga head tööriistad olemas. Hea uudis on ka see, et suhteid on võimalik parandada, aga selleks tuleb võtta isiklikult vastutus. Mitte öelda partnerile: «Kuule tegele endaga, see on sinu probleem!» Sellise hoiaku väljendamine on kõige otsesem märk, et sa polegi tegelikult suhtes. Su kõrval on juhuslik inimene, kes polegi sinuga, see on eksitus! Kui teil on päriselt suhe, on ühe probleem ka partneri probleem. Küsi endalt – mis on sinu roll selles, kui midagi on suhtes valesti? 

On kolm näitajat, mille abil saab suhtele hinnangu anda. Need kolm küsimust aitavad kiiresti aru saada, kas suhe on kriisis või vajab tööd. Küsi endalt:

1. Kas ma kannatan? Kui suhe sunnib end alla suruma, võib see esmalt tunduda isegi talutav, kuid sellega kaasnevad kannatused. Suhe peaks aitama inimesel ennast mõista ja aina enam iseendaks saada. Kuid paljud suhted suruvad mehe või naise teisele partnerile sobivasse vormi ja tema tegelik elu jääb elamata. Kas sinu huvid ja vajadused on suhtes täidetud või eiratakse neid? 

2. Kas ma saan vabalt rääkida? Kui sa oma partneriga väga palju ei räägi, on see kindel ohumärk. Kas saan jagada oma tundeid, väljendada oma vajadusi ja soove? Teha seda, mis mind ennast huvitab ilma, et peaks selleks teiselt luba küsima. Argise, olmelise info vahetamine pole suhtlemine, emotsionaalse väärtusega suhtlus algab sealt, kus partneritel on võimalus ausalt ja sügavalt oma tundeid väljendada.

3. Kas tülisid saab lahendada? Erimeelsused suhtes on normaalsed, samuti madalseisud, halb tuju, ühtegi tunnet ei tohi alla suruda. Otsustavaks saab see, kuidas inimesed erimeelsustega toime tulevad. Kui on võimalik rääkida, jõuda põhjusteni, leitakse soov mõista ka teise vaatenurka, siis tülid vaid lähendavad partnereid ja võib jõuda punkti, kus konfliktiks enam polegi põhjust. (Mitte segi ajada vaikiva mahasurumisega või eemaldumisega – see on just vales suunas mineku märk.) Kui aga domineerib soov süüdistada, puudub soov mõista, tülid lihtsalt vaibuvad, kuid jäävad lahendamata, on see selge märk – sügavat, tervet suhet siin ei ole! Aina enam võtab sellises suhtes maad  teesklemine ja aina vähem jääb partnerite vahele ehtsust ja lähedust.

Julged sa olla suhtes täiesti sina ise? Öelda, mida tunned ja soovid ilma, et keegi seda kritiseeriks või summutaks? Enamik mehi ja naisi elab suhtes, kus nad peavad osa endast maha suruma, et teisele sobida.
Julged sa olla suhtes täiesti sina ise? Öelda, mida tunned ja soovid ilma, et keegi seda kritiseeriks või summutaks? Enamik mehi ja naisi elab suhtes, kus nad peavad osa endast maha suruma, et teisele sobida. Foto: Shutterstock
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles