SUHTE TAPJAD ⟩ Kaks ootamatut tujurikkujat, mis närivad suhtesse auke nagu rotid viljakotti kuid millest ei räägita

Naine
Copy
Raul Kalev ja Ilona Abdullaeva  jõudsid läbi draamade ja lahkumineku viimaks väga õnneliku, austava ja lähedase sutheni.
Raul Kalev ja Ilona Abdullaeva jõudsid läbi draamade ja lahkumineku viimaks väga õnneliku, austava ja lähedase sutheni. Foto: Erakogu

Kuigi enamasti armastatakse jagada paaridele soovitusi, mida tehes nad õnnelikumaks saavad, väidab kogemusnõustaja Raul Kalev, et tegelikult hävitavad suhteid mitte niivõrd romantilise tähelepanu puudus, vaid hoopiski esmapilgul süütud tujurikkujad. Nendeks on «isekad nõudmised» ja «sõltumatu käitumine».

Endine ajakirjanik ja 25 aastat suhtekorraldajana leiba teeninud Raul Kalev on abieluasjandust, psühholoogiat ja neuroteadust õppinud omal käel viimased 3,5 aastat. Ikka selleks, et mõista paremini naisi, mehi, ja iseennast. Meie ajukeemiat ja käitumismustreid. Rauli jaoks sai kõik alguse abikaasa Ilona minemajalutamisest ja pere purunemisest 2018 aastal. Enda kokkuvõtmise, uute teadmiste omandamise ja õpitu ellurakendamise tuhinas suutis ta vaid kolme kuu möödudes veenda juba uues kuumas suhtes olnud eksabikaasa enda ja pere juurde tagasi tulema. Sellest sai alguse veelgi hoogsam suhteteemadesse süvenemine. Naistejuttude Podacasti kuulajad tunnevad Rauli Praakmehe nime alt.

Loe ka seda: Praakmees - kes see selline on? Ja miks naised ta maha jätavad? 

«Üks asi, mida nägin oma elus ja näen täna eriti selgelt ka teisi paare nõustades, on see, et paljud partnerid ei oska teineteist austada ega kujuta isegi ette, mida see võiks tähendada. Ja ma ei usu, et inimesed oleks ajapikku lahku kasvades selliseks muutunud, pigem on see neil juba kaasas maast madalast. Nendega on käitud nii ja nad arvavad, et nii ongi normaalne,» selgitab Raul Kalev.

Kalevi sõnul võib kõiki ebameeldivaid emotsioone, millega me päev päeva järel oma suhetesse auke närime, grupeerida kuude gruppi. «Neist kaks, isekad nõudmised ja sõltumatu käitumine on näiliselt kõige süütumad, kuid neist saavad alguse kõik ülejäänud,» on ta kindel.

Raul Kalev
Raul Kalev Foto: Sven Tupits

Millised on lihtsad ja kõigile paaridele kättesaadavad viisid, kuidas oma romantilist suhet hoida, kasta ja arendada veelgi õnnelikumaks? Ja kas see kõik on saavutatav ilma kõrvalise abita? Kui tahad rohkem teada, osale Raul Kalevi 3-tunnisel koolitusel: «Õnnelik paarisuhe ilma terapeudi abita»

Isekad nõudmised ei jäta valikuvabadust

Isekad nõudmised on Kalevi sõnu kõik need soovid, mida me iga päev oma partneritele esitame viisil, kus neile puudub sisuline vastuvaidlemise ehk valikuvõimalus. «Naine teab, et mees tuleb pärast tööd koju ja soovib, et ta ostaks midagi kaasa teatud poest, mis asub enam-vähem tee peal. Ja nii ta helistabki või tekstib abikaasale, et mine sealt läbi, võta see asi ja too koju,» toob Kalev näite. «Kuid isegi kasutades võlusõna «palun», on tihti siiski tegu mitte palve, vaid enda tahtmise pealesurumisega, mis paneb partneri emotsionaalselt oma hinges astuma sammukese tagasi. Jah, ta toob, mis vaja, isegi ei vaidle vastu, sest ta on hea mees. Aga ta tunneb, et temaga taas ei arvestatud, ei austatud tema tahet.» Raul Kalevi arvates oleks korrektne ja negatiivseid tundeid endaga mitte kaasa toov palve võinud kõlada hoopis selliselt: «Kallis, mul oleks sealt poest vaja seda, kas sul oleks täna pärast tööd võimalik sealt läbi minna ja see ära tuua? Või teen seda homme ise?» Automaatselt tunneks partner, et tema ajast ja temast peetakse lugu ja tal on valikuvõimalus kas teha või keelduda. «See ongi austus,» kinnitab kogemusnõustaja.

Loe ka seda: Tõde praakmeestest! Igas mehes peitub ideaalmees. See vajab julgust ja...

Sõltumatu käitumine viib jäiste suheteni

Sõltumatu käitumine väljendub Raul Kalevi sõnul aga selles, kui üks paarisuhtes olev inimene teeb oma plaane teisega läbi rääkimata ja heal juhul annab vaid teada, et ta nüüd otsustas teha nii. «Kui sa tahad, et sul oleks romantiline suhe, siis peavad sellised isepäised käitumised olema välistatud, sest isegi juhul, kui su kaaslane ütleb «hästi» ja asub omakorda tegema oma iseseisvaid plaane, on suhtesse süstitud mürki. See mürk on teadmine, et üks inimene ei pea vajalikuks teisega arvestada ja see tähendab taaskord mitte austamist. Soovitus siinkohal abieluinimestele oleks, et ärge võtke kunagi vastu ühtki otsust, millega partner ei ole entusiastlikult nõustunud. Mitte ühte ainsamatki!»

Paarisuhete kogemusnõustaja Raul Kalev kinnitab: ma võin oma naisele viia lilli kasvõi iga päev, kuid kuni ma ei austa teda muudes pisiasjades, on efekt olematu.
Paarisuhete kogemusnõustaja Raul Kalev kinnitab: ma võin oma naisele viia lilli kasvõi iga päev, kuid kuni ma ei austa teda muudes pisiasjades, on efekt olematu. Foto: Erakogu

Raul Kalev rääkis, et just sellised näilised pisiasjad närivad suhtesse auke nagu rotid viljakotti. Alguses on auk imepisike, aga peagi voolab sealt kõik vili välja. «See vili on meievaheline romantiline armastus, soov anda endast kõik, et oma kaaslast ja tema emotsionaalseid vajadusi teenida. Sellel viljal ei tohi välja valguda lubada.»

Iga negatiivse tunde vastu tuleks pakkuda 7 positiivset

Kogemusnõustaja lisas, et just sellised eksimised pisiasjades muudavad sageli mõttetuks lillede kinkimisest, uhketest lõunasöökidest ja isegi kirglikust seksist saadava positiivse laengu mõju. «Gottmani Instituut on aastakümnete jooksul tuhandetelt paaridelt kogutud tagasiside põhjal väitnud, et lahku ei lähe vaid need paarid, kus on positiivseid ja negatiivseid tundeid esile kutsuvate tegude balanss vähemasti 5/1. Õnnelik olemiseks peab positiivseid olema veelgi enam. See tähendab, et kui sa näitad 10 korda päevas oma partneri vastu üles lugupidamatust, siis tuleks sul vähemasti 70 korda päevas teda kiita ja tunnustada, et saavutada emotsionaalne tasakaal. Aga see on natuke ebarealistlik, seega tasub teha järeldused.»

Raul Kalev on lubanud kõigist kuuest emotsionaalsest tujurikkujast ja samuti sellest, kuidas säilitada romantiline suhe aastakümneteks, rääkida pikemalt põhjalikul koolitusel

Raul Kalev ja Ilona Abdullaeva on ise käinud läbi hulga võimalikke eksiteesid suhetes, et osata suhterikkujaid ära tunda ja targemaid valikuid teha. 
Raul Kalev ja Ilona Abdullaeva on ise käinud läbi hulga võimalikke eksiteesid suhetes, et osata suhterikkujaid ära tunda ja targemaid valikuid teha. Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles