VIDEO Myanmari treener lõi enese teadmata riigipöörde taustal tantsu

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Kuvatõmmis

Mõnikord on mõni inimene õigel ajal õiges kohas.

Myanmari aeroobikatreener Khing Khnin Wai elab riigi pealinnas Naypyitawis. Iseenda teadmata õnnestus tal aga linti võtta ajalooline video.

Eile, 1. veebruaril tõmbas ta spordiriided selga ning hakkas lindistama oma tavapärast treeningvideot. Kuna ta aga uudiseid ei jälgi, ei pannud ta tähelegi, mis taustal toimus.

Nimelt jäid lindile sündmused, mille tagajärjel vahetus Myanmaris valitsus. Eile võttis riigis kontrolli enda kätte sõjavägi ning riigijuht, Nobeli preemia laureaat Aung Suu Kyi koos teiste tema partei liikmetega on pandud koduaresti.

54 miljoni elanikuga riigis räägitakse peamiselt birma keelt. Suurim linn on Yangon, aga pealinn Naypyitaw, kirjutab BBC. Riiki valitsev sõjavägi muutis Birma nime Myanmariks aastal 1989 – aasta pärast seda, kui tapeti tuhandeid inimesi, kes olid hirmuvalitsuse vastu üles tõusnud. Sõjavägi oli riigis võimul aastani 2011, kui ohjad anti uuele valitsusele. Eile aga võttis taas võimust armee, kes kuulutas välja aastapikkuse eriolukorra. Aung Suu Kyi erakond Riiklik Demokraatialiit võitis valimised suurelt ja kuna relvajõud toetasid opositsiooni, nõutakse nüüd valimiste uuesti korraldamist, viidates häälte võltsimisele. Riigipööre ajastati hetkeks, kui uus parlament avaistungile pidi kogunema.

Just see hetk jäigi Khing Khnin Wai rõõmsameelse aeroobikavideo taustale. On näha, kuidas politsei ja sõjaväesõidukid liiguvad riigi parlamendihoone suunas. Tee Wai selja taga on barrikadeeritud. Twitteri-kasutajad märkisid kommentaarides, et kogu rõõmsameelse muusika ning pahaendelise taustaliikumise kombinatsioon võtab väga hästi kokku meeleolud, millega riigi elanikud uuele aastale vastu läksid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles