Toitumisnõustaja avaldab, millisest vitamiinist inimestel kõige sagedamini vajaka jääb

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Naine toitu nautimas.
Naine toitu nautimas. Foto: Pexels

Isegi kui toitud väga tervislikult, täidad oma ostukäru kõiksuguste roheliste puu- ning köögiviljade ja muu taimse toiduga ning kulistad sageli rohelisi smuutisid, võib su organismis siiski ühest väga vajalikust toitainest puudu tulla.

Kõige parem viis varjatud toitainepuudusi diagnoosida on lasta oma arstil teha mõned kiired veretestid, ent ka toitumisnõustaja teenustest võib siinkohal kasu olla, sest nemad oskavad näha sinu menüüs võimalikke puudujääke. Lisaks oskavad nad soovitada ka viise, kuidas saada vajalikud vitamiinid kätte toidust, mitte toidulisanditest.

Kõige märkimisväärsemaks puudujäägiks, mis esineb lausa kaheksakümnel patsiendil sajast ehk tervelt neljal viiendikul, on D-vitamiini puudus, räägivad ühest suust nii toitumisnõustaja Hillary Cecere kui ka perearst dr Svetlana Kogan portaalis Well+Good. Nende sõnul võib seda puudjääki lausa epideemiaks pidada.

D-vitamiini vähesust organismis seostatakse väga mitme tervisehädaga, alates puhitustest kuni rinnavähini välja. Et neid vältida, peaks inimene iga päev tarbima 10 kuni 20 mikrogrammi D-vitamiini. «D-vitamiin ei esine looduslikult just paljudes toitudes,» selgitab Cecere, tuues välja, et seetõttu ongi paljudel inimestel puudujääke. Seetõttu soovitab ta inimestel iga päev vähemalt 15 minutit väljas, päikese käes veeta.

Kui aga soovid seda vitamiini saada toidust, siis soovitab Cecere süüa palju seeni, munakollaseid ning rasvast kala, nagu näiteks lõhet või forelli. Samuti on paljud piimatooted, alternatiivsed piimatooted, puuviljamahlad ning ka teraviljatooted sageli D-vitamiiniga rikastatud, seega tasub poes ka sellel silma peal hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles