UURING ⟩ Eluea pikendamiseks tee täpselt nii palju trenni!

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Aktiivne olemiseks ei pea isegi tingimata jõusaali minema.
Aktiivne olemiseks ei pea isegi tingimata jõusaali minema. Foto: Pexels

Käesolev aasta on keeruline olnud kõigi jaoks ning kindlasti on seda tundnud ka inimesed, kes üritavad tervislikke eluviise harrastada. Trennisaalid on õnneks veel jätkuvalt avatud, ent kui kauaks?

Selle kõige valguses on Ameerika Südameassotsiatsiooni ajakiri Vereringe tuli just välja uuringuga, mis leidis, et 12-minutised lühikesed ja intensiivsed «trenniampsud» võivad pikendada inimese eeldatavat eluiga ning vähendavad südamehaigustesse ning diabeeti haigestumise riski.

Uuringu viisid läbi Harvardi ülikooliga seotud Massachusettsi Üldhaiglas töötavad teadlased. Nad vaatasid 411 keskealise mehe ning naise kehas olevate sadade erinevate metaboliitide taset nii enne kui peale 12 minutit kestnud pingelist trenni. Selle käigus panid uurijad tähele, et peale trenni oli DMGV tase kehas 18 protsendi võrra madalam. DMGV on aga biomarker, mida seostatakse suurenenud riskiga südamehaigustesse jäämisel või maksa rasvumisel. 29 protsendi võrra langes ka glutamaadi tase, mida seostatakse samuti südamehaiguste, diabeedi ning lühema oodatava elueaga.

See on väga hea uudis kõigile neile, kel väga tihe graafik - ainult 12 minutit energilist trenni võib aidata sind võitluses surmavate haigustega ning pikendada sinu eluiga.

«Me hakkame paremini aru saama sellest, kuidas trenni tegemine keha mõjutab ning neid teadmisi omakorda saame kasutada metaboolse arhitektuuri ning trenni mõju edasisel uurimisel ning mõistmisel,» selgitas uuringu kaasautor dr. Ravi Shah, vahendab portaal eatthis.com. «Sel lähenemisel on potentsiaali jõuda inimesteni, kel on kõrge vererõhk või mõni teine metaboolne riskifaktor, mis võib trenni tegemise keeruliseks muuta, ning aitada neil oma elu juba varakult tervislikumale trajektoorile sättida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles