Teatrimälu tarbeks on Velda Otsusest ühe õnnestunuma raamatu koostanud Pille-Riin Purje: «Velda Otsus – nimi eesti kultuuris». Aga kerge see ülesanne polnud, sest Velda ei tahtnud endast rääkida. Ta ei tahtnud, et teda pildistataks või filmitaks. Otsuse enda sõnade järgi: «Inimene on looja laval oma loomingus ja kõik muu on mõttetus. Kes on näinud, see on näinud ja kes pole, see on ilma jäänud.»

Ebaõiglane, kas pole? Peaksime siis unustama tema gretagarboliku salapära, tšehhovliku poeesia ja chaplinliku tragikoomika... Leppima ainult mälestusega aastakümneid raadioeetris kõlanud häälest, kes laulis igal õhtul lastele: «Mina ei taha veel magama jääda...» Või «Ukuaru» Minna karmi emaga, kes käratab: «Sure ära jah, kui sa elada ei jaksa!».

Õnneks see nii siiski ei ole. Sest kuigi pole enam võimalust nautida loomingut, siis ikka on jäänud kolleegide, lähedaste ja austajate mälestused. Mälestused inimesest, mälestused naisest, mälestused emast ja vanaemast. Kuigi Velda Otsus ise oleks võinud selle peale nähvata: «Räägime parem kapsastest...»

Kommentaarid
Copy