Katri Merisalu: looduslikult gluteenivabad jahud on toitainerikkamad kui rafineeritud nisujahu

Naine
Copy
Katri Merisalu: looduslikult gluteenivabad jahud on toitainerikkamad ja sisaldavad rohkem kiudaineid kui rafineeritud nisujahu
Katri Merisalu: looduslikult gluteenivabad jahud on toitainerikkamad ja sisaldavad rohkem kiudaineid kui rafineeritud nisujahu Foto: Shutterstock

Tänapäeva inimese toiduvalik on muutunud ühekülgsemaks ning meie erilisteks lemmikuteks on saanud rafineeritud nisujahust tooted, mis on toitainevaesed, liialt töödeldud ning igapäevasesse menüüsse sobimatud, sõnas toitumisnõustaja Katri Merisalu. Tasakaalustatud menüüs peaksid olema erinevad täistera teraviljad ning hästi sobivad sinna ka looduslikult gluteenivabad jahud.

Toitumisnõustaja soovitab aeg-ajalt asendada nisujahu alternatiivsete ning looduslikult gluteenivabade jahudega ka neil, kelle organism võimaldab gluteeni tarbida. «Näiteks hirsi, kinoa, kookoshelbe ja amaranti jahu kasutades saab valmistada võrratuid roogi ning küpsetisi. Need jahud sisaldavad rohkem toitaineid ja soolebakteritele olulisi kiudaineid, mida valges nisujahus niivõrd palju ei ole – seetõttu tasuks ka gluteenivabad jahud tuua oma toidulauale. Samuti pakub vaheldust erinevate retseptidega katsetamine ning nii mõnigi võib leida endale uued lemmikud. Hoidke oma toidumenüü võimalikult mitmekesisena ning olge avatud teistsuguste maitsete kogemisele,» rääkis ta.

Tsöliaakia

«Maailmas on väga palju inimesi, kes gluteeni sisaldavat toitu süüa ei saa. Sellist haigust nimetatakse tsöliaakiaks. Euroopas põeb tsöliaakiat hinnanguliselt 1 inimene 100-st. Seda haigust põhjustab immuunsüsteemi reaktsioon valkainele gluteen, mida leidub nisus, odras ja rukkis. Tsöliaakia ei ole allergia ega toidutalumatus. Gluteenivabad jahud aitavad tsöliaakiat põdeva inimese toiduvalikut tunduvalt rikastada.»

Toitumisnõustaja kinnitusel on tsöliaakia diagnoosi saanud inimese ainsaks raviks eluaegne gluteenivaba dieet. «Kui tsöliaakiahaige sööb gluteeni, reageerib tema immuunsüsteem ning peensoolelimaskesta hatud kahjustuvad. Tsöliaakia sümptomid on inimestel erinevad alates kergetest kuni väga rasketeni. Sümptomid võivad kesta paarist tunnist mõne päevani. Teadaolevalt on tsöliaakia kogu inimese organismi haarav, sest haigustunnused võivad mõjutada ükskõik mis keha piirkonda.»

Merisalu ei soovita mitte kellelgi loobuda kvaliteetse täistera teravilja söömisest, kui inimesel pole diagnoositud tsöliaakiat, nisuallergiat või ärritunud soole sündroomi. «Kui hakata gluteeni vältima, võib kergesti tekkida teatud toitainete defitsiit nagu B-grupi vitamiinid ja kiudained. Tasakaalustatud ehk õige söömise juurde kuulub mõõdukas täistera teraviljade söömine, kuna need sisaldavad palju energiat ja toitaineid.»

Gluteeni söömisel võivad tsöliaakia sümptomid olla järgmised: 

  • Kõhulahtisus, sagedased kõhugaasid ja/või kõhukinnisus, kõhuvalu, krambid;
  • püsivad või seletamatud seedetrakti vaevused nagu iiveldus ja oksendamine;
  • raua, B12-vitamiini ja/või foolhappe vaegus;
  • aneemia;
  • väsimus;
  • ootamatu või äkiline kaalukaotus (mitte alati);
  • suuhaavandid;
  • juuste väljalangemine (alopeetsia);
  • Nahalööve (herpetiformne dermatiit), mis esineb tavaliselt küünarnukkidel, põlvedel, õlgadel, tuharatel ja näol punaste kõrgendatud laikudena, mis on tihti ka villilised. See haigus mõjutab ligikaudu ühte inimest 3300-st. 
  • hambaemaili probleemid;
  • depressioon;
  • maksatalituse häired;
  • korduv raseduse katkemine;
  • neuroloogilised (närvi) probleemid, nagu ataksia (koordinatsioonihäired, kehv tasakaal) ja perifeerne neuropaatia (käte ja jalgade tuimus ja kihelustunne).

Tähelepanu! Kui sul on mõni nimetatud sümptomitest, võib sul olla tsöliaakia. Esimesena peaksid arutama oma muret perearstiga. Ära eemalda oma menüüst gluteeni, kuniks oled arstilt saanud kinnituse tsöliaakia diagnoosi kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles