16 toiduainet, mis aitavad kõhugaase kõrvaldada

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

​Isegi kõige tervislikumate toitumisharjumustega inimesed kannatavad aeg-ajalt puhituse käes. Üldiselt saab ebamugavat ja mõnikord ka valulikku tursumist vee ja probiootiliste toidulisandite abil vähendada. Teine viis puhituse vähendamiseks on jälgida, mida suhu pistad.

Kogusime Mind Body Green vahendusel kokku 16 toiduainet, millel on soolestiku heaolu mõjutavad omadused. Allolevad toiduained toetavad soolestikku, võitlevad põletike vastu, tasakaalustavad organismi vedeliku ja naatriumi taset.

Kui koged puhitust või soovid seda seisundit ennetada, lisa oma menüüsse iga päev neid vilju:

Kurk

Kurk on puhitusvastane supertoit. Tänu selles sisalduvale ränidioksiidile, kofeiinhappele ja C-vitamiinile on su organism alati niisutatud ja vähem turses.

Avokaado

Avokaadot tasub süüa koos millegi soolasega, sest see aitab vähendada naatriumi põhjustatud puhitust. Avokaados sisalduv kaalium tasakaalustab naatriumi taset.

Lisaks sisaldab avokaado palju kiudaineid (ühes viljas on 9 grammi kiudaineid ehk 35 protsenti soovitatavast päevasest tarbimisest).

Kimchi

Kääritatud toidud, nagu kimchi, sisaldavad kasulikke elusaid mikroobe, mida su keha vajab. Kimchi probiootikumid aitavad puhitusega toime tulla.

Kaerahelbed

Kaerahelbed on täistera, mis tähendab, et selles sisaldub palju lahustuvaid ja lahustumatuid kiudaineid. Hommikuks soovitatakse süüa kaerahelbeputru, sest see aitab sinu seedesüsteemi aktiveerida.

Marjad

Mustikad, murakad ja vaarikad on kõik kõrge polüfenooli- ja kiudainesisaldusega, et toetada soolestiku tervist. Sujuvalt kulgev soolestik hoiab ära paistetuse.

Arbuus

Arbuus koosneb 91 protsenti veest, mis hoiab ära vedelikupuuduse ja loomulikult ka puhituse.

Banaanid

Banaanides sialduv kaalium leevendab lihaskrampe ja vähendab kõhugaaside teket. Lisaks sisaldavad banaanid probiootilisi kiudaineid, mis aitavad toetada tervislikku seedimist. Uuringus leiti, et inimesed, kes sõid päevas ühe banaani, kogesid vähem puhitust.

Papaia

Papaia sisaldab seedeensüümi nimega papaiin, mis aitab lagundada seedesüsteemis sisalduvaid valke. Lisaks aitavad puuviljaensüümid leevendada kõhukinnisust ja puhituse sümptomeid.

Spargel

Spargel sisaldab aminohapet asparagiini, mis toimib kui looduslik diureetikum, loputades kehast liigset vedelikku ja soola.

Soe sidrunivesi

Kui jood hommikul esimese asjana sooja sidrunivett, soodustad soolestiku käimalükkamist. Vedeliku temperatuur stimuleerib seedetrakti ja soodustab kõhugaaside väljutamist.

Apteegitill

Apteegitilli kasutatakse seedetrakti tervise toetamiseks. Selle taime lehtedes, varres, viljades ja seemnetes sisalduv õliühend aitab soolestikust gaase väljutada ja ennetada.

Kiivi

Kiivi toetab tervislikku seedimist ja selle viljas sisalduv ensüüm aitab lagundada piimas ja juustus olevaid valke, mida kehal võib olla raske seedida.

Ingver

Ingverit võib pidada number üks imetoiduks, mis aitab kõhugaase kõrvaldada. Samuti vähendab see põletikku.

Jogurt

Jogurt on üks tuntumaid probiootilisi toite, sest see on rikas soolesõbralike bakterite poolest. Kui sa pole laktoositalumatu, aitab jogurt suurepäraselt puhitust leevendada. Kui aga oled laktoosi osas tundlik, tekitab jogurt gaase hoopis juurde.

Bataat

Nagu avokaado, sisaldab ka bataat palju kaaliumi, mis aitab organismist naatriumi välja loputada. Maguskartulis on ka palju antioksüdante, mis vähendavad puhitust.

Spinat

Spinat on magneesiumirikas toit, mis võib aidata puhitust vähendada. Magneesium vähendab vedelikupeetust, mida peetakse puhituse peamiseks põhjuseks. Piisav magneesium stimuleerib soolestikku, lõdvestab lihaseid ja aitab soolestikku rohkem vett tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles