Päevavalgele tulid arsti juhised, mida järgides Marilyn Monroe oma naha imelisena hoidis

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Noor Marilyn Monroe aastal 1947.
Noor Marilyn Monroe aastal 1947. Foto: HERITAGE AUCTIONS / CATERS NEWS/Caters News Agency/Scanpix

Marilyn Monroed peetakse jätkuvalt üheks maailma kauneimaks naiseks, kirjutab New York Post. Nüüd on dokumentide hulgast päevavalgele tulnud ilurutiin, mille määras talle arst.

Dokument, millest Monroe täpne ilurežiim pärineb, on vaatamiseks väljas New Yorgis asuvas Meigimuuseumis toimuval näitusel «Roosa džungel: meik 1950ndate Ameerikas» (ingl. «Pink Jungle: 1950s Makeup in America»). Üllataval kombel on kaks toodet, mida ka kuulus filmistaar igapäevaselt kasutas, tänaseni turul püsinud.

17. märtsil 1959. aastal välja antud dokumendis, mis on adresseeritud Mrs. Marilyn Monroe Millerile (staar oli tol hetkel abielus dramaturg Arthur Milleriga), toob tänaseni kuulsa omanimelise kosmeetikafirma asutanud dermatoloog Erno Laszlo välja üksikasjalikud juhised, mida erinevatel hetkedel päevast järgida.

Marilyn Monroe 1953. aastal filmis «Kuidas abielluda miljonäriga».
Marilyn Monroe 1953. aastal filmis «Kuidas abielluda miljonäriga». Foto: akg-images/Scanpix

Hommikul pidi Monroe pesema oma nägu ning kaela sooja vee ning Active Phelityl Soap seebiga, peale mida kandma nahale «segi raputatud» Normalizer Shake-It kerelt jumet andva tooniku, vältides silmade ümbrust ning selle seejärel maha tupsutama. Silmade alla pidi kaunitar «pisikeste täppidena» kandma Phelitone silmakreemi, selle õrnalt laiali ajama ning seejärel sellegi maha tupsutama.

Rutiini viimase sammuna kandis naine kogu oma näole ja kaelale Duo-Phase Face Powder kahefaasilist näopuudrit ning pühkis selle vatitupsuga ühe minuti möödudes maha. (Ilutoodete nimed on konkreetselt välja toodud seetõttu, et otse loomulikult ehitas Laszlo kogu kaunitari rutiini üles oma firma loodud toodete peale.)

Õhtusel ajal pidi Monroe kordama hommikust rutiini ning «enne puhkama heitmist» oli tal veel eraldi rutiin. Teistsuguseid käitumisjuhiseid nõudsid ka «pidulikud puhud». «Erno Laszlo suunas oma iluretseptid alati igale konkreetsele inimesele eraldi ning Marilyn Monroe nahk oli kuivemapoolne, seega näeb retsepti lugedes, et kõik nimetatud tooted aitasid tema nahka niisutada,» ütleb Patricia Schuffenhauer, Erno Laszlo kosmeetikafirma juhtiv ajaloolane ning brändikordinaator muuseumi poolt postitatud videos. Rohkem kui 61 aastat peale iluretsepti Monroele välja kirjutamist on Shake-It Tinted Treatment jumet andev toonik ja Phelityl Cleansing Bar näopesuseep jätkuvalt poelettidel saadaval. 

Nahaarsti poolt loodud ilurežiim sisaldas endas ka mitmeid toitumisjuhiseid, näiteks ei tohtinud Monroe süüa mitte ühtegi tüüpi pähkleid, šokolaadi, oliive, austreid ega merikarpe. Lisaks retseptis välja toodud toodetele on teada, et Monroe kostitas oma nahka ka suure koguse vaseliini ning pikkade vannidega.

«Marilyn Monroel oli kõige kiirgavam nahk, mida ma näinud olen,» kirjeldas Oscarile esitatud Renée Taylor. «Ta tuli ühel päeval Lee Strasbergi korraldatud tundi ning ma lihtsalt pidin küsima, kuidas ta seda teeb. Marilyn ütles mulle, et ta hõõrub igal hommikul kogu oma keha vaseliiniga kokku ning veedab seejärel kolm tundi kuumas vannis ning see annabki tema kehale särava kiirguse. Seega ma proovisin seda. Pidin peaaegu ära uppuma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles