TEST ⟩ Audrey Hepburn 91: kui hästi tunned Hollywoodi kuldajastu staari filmirolle?

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Briti filmistaar ning stiilidiiva Audrey Hepburn oleks täna saanud 91-aastaseks.
Briti filmistaar ning stiilidiiva Audrey Hepburn oleks täna saanud 91-aastaseks. Foto: Wikimedia Commons

Audrey Hepburn (sündinud Audrey Kathleen Ruston) sündis 4. mail 1929 ning oli briti näitleja ning humanitaar. Ta suri 20. jaanuaril 1993. aastal 63-aastaselt ning teda tuntakse siiani kui oma aja filmi- ning stiiliikooni.

Audrey sündis Brüsselis ning veetis osad oma lapsepõlvest Belgias, Inglismaal ning Hollandis. Tema isa oli iiri päritolu briti pankur Joseph Victor Anthony Ruston (1889–1980) ja ema oli paruness Ella van Heemstra (1900–1984), kelle isa oli endine Hollandi Guajaana kuberner. Hiljem muutis isa oma perekonnanime, võttes endale oma emaema Kathleen Hepburni perekonnanime, nii et tema ja ka Audrey perekonnanimeks sai Hepburn-Ruston.

Kuigi Audrey oli sündinud Brüsselis, kasvas ta üles pigem Inglismaal ja ta oli Suurbritannia kodanik. 1935. aastal jättis isa perekonna maha ja kadus teadmata kuhu. Alles aastaid hiljem leidis Audrey ta Dublinist. Aastal 1939 kolis Audrey ema koos lastega oma isa koju Hollandisse Arnhemisse, kuna uskus, et kui tuleb sõda, siis on Hollandis turvalisem elada kui Suurbritannias ning 1940. aastal okupeeriski Saksamaa Hollandi. Inglispärase nimega polnud seal enam ohutu elada ja Audrey kasutas kuni sõja lõpuni nime Edda van Heemstra, mis aga ametlikult kunagi tema nimi ei olnud. Ta õppis aastatel 1939–1945 Arnhemi konservatooriumis balletti.

Noor Audrey Hepburn kehastamas Nora Brentanot filmis «The Secret People» aastal 1952.
Noor Audrey Hepburn kehastamas Nora Brentanot filmis «The Secret People» aastal 1952. Foto: Rights Managed/Ronald Grant Archive / Mary Evan/Scanpix

Filmikarjäär

Pärast sõda kolis Hepburn emaga Suurbritanniasse ja hakkas algul tööle tantsijana, siis aga näitlejana, sest selle eest maksti rohkem. Tema näitlemist pandi tähele ja ta kutsuti 1951. aastal New Yorki, kus sai kiiresti kuulsaks. Esimene tähelend tuli naisele filmiga Puhkus Roomas (1953), mille eest ta võitis nii Oscari, Kuldgloobuse kui ka BAFTA. Riburadapidi järgnesid lühikese aja jooksul mitmed edukad filmid: Sabrina (1954), Funny Face (1957), The Nun's Story (1959), Breakfast at Tiffany's (1961), Charade (1963), My Fair Lady (1964) ja Wait Until Dark (1967). Peale seda tegi Hepburn vaid üksikuid filmirolle, näiteks koos Sean Conneryga 1976. aastal linastunud filmis Robin and Marian.

Terve Audrey Hepburni karjäär oli täis nii nominatsioone kui ka erinevate auhindade võite. Naine kandideeris parima naispeaosatäitja rollis viis korda Oscarile, ent võitis vaid kõige esimesel korral filmiga "Puhkus Roomas". Kuldgloobusele kandideeris Hepburn suisa kaheksal korral, millest neli parima draamanäitleja kategoorias ning neli parima muusikali- või komöödianäitlejanna kategoorias. Suurbritannia filmiauhinnale BAFTA kandideeris ta viis korda, alati parima naispeaosatäitja kategoorias. Lisaks on Audrey Hepburn üks kõigest viieteistkümnest inimesest maailmas, kes on võitnud nii Emmy, Grammy, Oscari kui ka Tony auhinnad.

Audrey Hepburn koos kaasstaari Rex Harrisoniga 1964. aastal linastunud muusikalis "Minu veetlev leedi".
Audrey Hepburn koos kaasstaari Rex Harrisoniga 1964. aastal linastunud muusikalis "Minu veetlev leedi". Foto: Rights Managed/Ronald Grant Archive / Mary Evan/Scanpix

Eraelu

Hepburn oli abielus kaks korda, aastatel 1954-1968 ameerika näitleja Mel Ferreriga ning 1969-1982 itaalia psühhiaatri Andrea Dottiga. Peale viimast lahutust kuni naise elupäevade lõpuni oli ta kooselus hollandi näitleja  Robert Woldersiga. Esimesest abielust on naisel poeg Sean Hepburn Ferrer ning teisest abielust poeg Luca Andrea Dotti. Läbi esimese kui ka teise abielu oli naisel üle kuue raseduse katkemise ning kuigi ta lootis rohkem lapsi saada, asjad siiski nii ei läinud.

Oma elu teises pooles pühendas Hepburn palju oma aega heategevuslikule tööle UNICEFis, mida ta oli toetanud juba aastast 1954. Ta töötas vaeste kogukondadega nii Aafrikas, Lõuna-Ameerikas kui ka Aasias ajavahemikus 1988 kuni 1992. Audrey Hepburn suri 1993. aasta alguses oma Šveitsi kodus pimesoolevähki ning on maetud Tolochenaz'i kalmistule.

Audrey Hepburn koos poja Sean Ferreriga moefirma Givenchy 30. juubelipeol aastal 1982.
Audrey Hepburn koos poja Sean Ferreriga moefirma Givenchy 30. juubelipeol aastal 1982. Foto: GP/MPI/Capital Pictures/GP/MPI/Capital Pictures/Scanpix

Kasutatud allikad:

Artiklid Audrey Hepburni kohta nii Vikipeedias kui ka Wikipedias.

Hepburn mängis paljudes filmides. Tee allolev test, et saada teada, kui paljudest filmidest sa kuulsa näitlejanna ära tunned!

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles