TEST ⟩ Aino Pervik 88: kui hästi tunned armastatud lastekirjaniku raamatute tegelasi?

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Aino Pervik
Aino Pervik Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Tänasel kaunil päeval tähistab oma 88. sünnipäeva armastatud lastekirjanik Aino Pervik. Selleks puhuks valmistasime ette toreda testi, kus saad enda teadmisi tema teoste ja tegelaste tundmises proovile panna.

Aino Pervik sündis 22. aprillil 1932. aastal Rakveres. Oma kooliteed alustas 1939. aastal Järvakandi valla algkoolis ja mittetäielikus keskkoolis. Sealt suundus ta 1946. aastal edasi õppima Tallinna Õpetajate Seminari ning Tallinna Õpetajate Instituuti. 1948-1950 õppis Pervik Tallinna 7. Keskkoolis, mis kandis tollase numeratsiooni järgi nime Tallinna 8. Keskkool. Aastail 1950-55 õppis naine aga soome-ugri keelte eriala Tartu Riikliku Ülikooli ajaloo-keeleteaduskonnas.

Aastatel 1955-60 töötas Pervik Eesti Riiklikus Kirjastuses laste- ja noorsookirjanduse toimetajana ning aastatel 1960-64 oli ta Eesti Televisioonis laste- ja noortesaadete toimetaja, peale mida oli naine 1967. aastani samas asutuses mittekoosseisuline toimetaja. Alates 1967. aastast on ta vabakutseline kirjanik.

Tänapäeval on Aino Pervik eelkõige tuntud kui lastekirjanik ning mitu tema teost kuulub ka eesti lastekirjanduse klassikasse.

Samuti on naine avaldanud ka täiskasvanutele mõeldud romaane ning luulet, mis on jätnud selge jälje ka meie kirjanduslukku. Näiteks tõi kirjandusloolane Pärt Lias viieköitelises «Eesti kirjanduse ajaloos» näitena Perviku «Kaetud lauad» (1979), mis tema meelest on osa eesti olmeromaanižanri tuumikust. 1979. aasta olmekirjanduse buumi esindajate seas tõi sama romaani välja ka kriitik Rein Veidemann.

«Eesti Entsüklopeedia» raamatus kirjeldatakse Perviku loomingut nii: «Elamuslik, isikupärase kujundikeelega laste- ja noorsooraamatud, müstilisust sisaldavad luuletused ja novellid, tõsieluromaanid ning kirjanduskriitika».

Kriitikuteekonda alustas Pervik 1950. aastate lõpul, retsensioone on ta pidevalt avaldanud ka hiljem. Samuti on kirjutanud erinevaid artikleid ja ülevaateid lastekirjandusest ning publitsistikat sotsiaalteemadel.

Sõbranna.ee toimetus soovib Aino Pervikule palju tervist, rõõmu ja rohkelt kaunist ka edaspidiseks!

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles