Uruguay noormees jäi pandeemiavarju Eestisse: ma lihtsalt armastan seda riiki! (1)

Naine
Copy
Pedro Tolkuse rabas ja joomas matet, mis on Uruguay rahvusjook.
Pedro Tolkuse rabas ja joomas matet, mis on Uruguay rahvusjook. Foto: Erakogu

Kui ülemaailmne koroonaviiruse pandeemia halvas lennuliikluse, sulges mitmeid riigipiire ja sundis inimesed kodudesse karantiini, pidid vahetusõpilased üle maailma tegema keerulise otsuse- kas jätta õppeprogramm pooleli ja lennata koju või jätkata vahetusaastat e-õppes ja karantiinitingimustes. Uruguay vahetusõpilane Pedro otsustas Eestisse jääda.

2019. aasta sügisel alustas Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasiumi 11. klassis kooliteed YFU vahetusõpilane Pedro. Uruguayst pärit särtsakas noormees tuli Eestisse meie elust ja olust suurt midagi teadmata. Tema esimene valik oli hoopis Rootsi, kuid viimasel hetkel osutus vahetusriigiks siiski Eesti. Pedro ei osanud meie põhjamaisest kultuurist palju oodata, ning istus lennukisse üsna neutraalsete tunnetega. See aga muutus peagi...

YFU vahetusõpilased elavad Eestis vahetusperedes, kus neist saab perekonna täieõiguslik liige – koos tehakse kõike, mida tehakse ka oma perega – käiakse looduses, peetakse pühi, tehakse koos süüa jpm.

Pedro sai oma vahetusperega koheselt väga hea klapi ning kogu pere hoiab väga kokku. Ka Eesti kliima, koolisüsteem ja rahulik temperament sobis Uruguay vahetusõpilasele nii hästi, et nimetab Eestist nüüd oma teiseks kodumaaks ning soovib peale gümnaasiumi lõpetamist siia tagasi tulla, et jätkata õpinguid mõnes Eesti hinnatud ülikoolis.

«Mulle meeldib Eestis kõik, ma ei oska öelda miks, ma lihtsalt tunnen, et siin on kodu,» ütleb Pedro.

Kui ootamatult tuli uudis, et Hiinast alguse saanud viirus haarab aina suuremat osa maailmast, tuli õpilastel teha karm otsus: kas lahkuda ja lennata koheselt tagasi kodumaale, riskides teekonnal erinevate reisitõrgete ja viirusesse nakatumisega; või jääda Eestisse vahetuspere juurde ning jätkata õppimist interneti teel, pidades kinni karantiini karmidest reeglitest. Pedro otsustas kangekaelselt, et tema jääb.

«Minu Uruguay pere arvas samuti, et mul on parem jääda, sest nii pikk teekond koos viiruseohuga võib osutuda väga keeruliseks,» selgitab noormees. «​Vahetusõpilaste jaoks ei ole olukord just kiita, sest koolis käia ei saa, kuid minu vanemad usuvad, et ma suudan teha parima võimaliku otsuse.»

Pedro pärast Sütevaka iseseisvuspäeva aktust
Pedro pärast Sütevaka iseseisvuspäeva aktust Foto: Erakogu

Eestit armastab Pedro enda sõnul selle ilu tõttu. «Ma võiksin siin elada kogu oma elu,» kiidab ta. «Teil on nii rahulik riik, puhas loodus, kaunid majad ja hooned ja üldse kõik on minu jaoks siin väga ilus.»

Pedro õppis eesti keele ära vaid mõne kuuga ning suudab end soravalt väljendada nii kõnes kui kirjas. Tal on siin palju häid sõpru, ta on võtnud omaks Eesti kultuuri ning tunneb, et on meie riigist sama suures vaimustuses, kui oli seda siia saabudes, mil kõik oli veel uus ja põnev.

«Need tunded pole muutunud!» on Pedro vaimustuses ja oma valikut ei kahetse. «Ma jäin, sest mu süda on poolenisti eestlane ja ma ei kujuta oma elu ilma Eestita enam ette. Ma olen oma vahetusaasta lõpuni ja jätkan õpingutega. Kindlasti tulen peale vahetusaasta lõppu ka siia tagasi.»

Karantiin noormehele raskusi ei valmista, sest ta on koos oma vahetusperega. «Teeme koos süüa, ma õpetasin neid Uruguay rahvustoitu Arroz con leche't tegema ja ma tunnen end väga turvaliselt,» kinnitas Pedro.

Kui ka Sinu perel on huvi hakata mõnele välismaa õpilasele vahetuspereks või on soov hoopis ise vahetusaastale minna, siis uuri lähemalt YFU Eesti kodulehelt: www.yfu.ee

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles