6 huvitavat põhjust, miks sa peaksid kuuma vett jooma

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Me kõik teame, et vee joomine on kehale eluliselt vajalik ning päeva jooksul peaks jooma vähemalt 1,5 liitrit vett. Kuid miks võiks osa sellest veest soojana juua?

Medical News Today kirjutab, et sooja vett on inimesed joonud tuhandeid aastaid ning sellel on mitmeid häid mõjusid su tervisele.

  1. See parandab su seedimist. Kui inimene ei joo piisavalt vett, saab peensool vajaliku vee, imedes seda toidust. See võib põhjustada dehüdratatsiooni ning lõppeda kõhukinnisusega. Sooja vee joomine aitab toitu kiiremini lõhustada kui külma vee joomine, seega väheneb ka kõhukinnisuse risk.
  2. Paraneb vereringe. Soe vesi laiendab su veresooni, seetõttu paraneb vereringe. See omakorda aitab lihastel lõõgastuda ja väheneb valu.
  3. See võib aidata kaalu alandada. Uuringud on toetanud ideed, et mida rohkem vett inimene joob, seda kergem on tal kaalu alandada. See võib olla osaliselt seotud täiskõhutundega, kuid vesi aitab kaasa ka toitainete imendumisele ja jääkainete kehast uhtumisele. 2003. aastal avaldatud uuringust selgus, et sooja ja külma vee vaheldamine võib aidata kaalukaotusele kaasa, kuna see ergutab ainevahetust.
  4. Sooja veega haiguste vastu. Sooja vee joomine võib aidata leevendada kinnist nina ja lahtistada röga. Muidugi aitab vesi ja veeaur ka välispidiselt haigusnähte leevendada.
  5. Võitlus stressiga. Soe vesi võib mõnedele inimestele mõjuda rahustavalt, seega vähendada stressi. On uuringuid, mis näitavad, et soe kohv ja tee mõjuvad rahustavalt ning siin võib mängida rolli ka kofeiin, kuid oma osa on ka joogi soojusel.
  6. Aitab magada. Kui sa enne voodisse pugemist jood tassikese sooja vett, rahustab see su närve ning aitab lõõgastuda, samuti võib see aidata siis, kui sul on kombeks öösiti näksida.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles