Lõpuks ometi – tervislik alternatiiv suhkrule

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stevia on hea asendaja suhkrule
Stevia on hea asendaja suhkrule Foto: SCANPIX

Lõpuks on leitud alternatiiv suhkrule - Stevia rebaudiana Bertoni ehk Paraguai suhkruleht on ainus 100 protsenti looduslikku päritolu kalorivaba suhkruasendaja, kirjutab Alkeemia.ee.

Steviat kasutatakse sarnaselt suhkru ja suhkruasendajatega ning toidu ja jookide magustamiseks sobivad nii värsked kui kuivatatud lehed, samuti tööstuslikult toodetud ekstraktid (valge pulber).

Stevia maitseomadused küpsetamisel, keetmisel ja külmutamisel ei muutu ning tänu antibakteriaalsetele omadustele ei lähe sellega maitsestatud toidud ja joogid käärima.

Lehtedest saadud kontsentraadid ja ekstraktid on kuni 300 korda magusamad kui suhkur ning kuigi maitse avaldub mõnevõrra aeglasemalt kui suhkrul, siis kestab pikemat aega. Kõige vähem magusad on värsked ja kuivatatud lehed.

Käesoleval suvel tunnistas Euroopa Toiduohutusamet stevia tervisele täiesti ohutuks ning see on sobivaim magustaja ülekaalulistele, kuna ei anna kaloreid ning ei mõjuta veresuhkru taset.

Steviat on võimalik Eestis kasvatada üheaastase taimena suveperioodil ja aastaringselt köetavas kasvuhoones või toas. Lehtede kasvuks ja magusaine tootmiseks vajab taim küllaldaselt valgust ja niiskust ning seetõttu on võimalik Eesti tingimustes lehesaaki koguda vaid suveperioodil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles