Kuraditosin viisi, kuidas seks tervisele hea on

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Lisaks naudingu pakkumisele, võib seks ka vägagi tervislik olla.
Lisaks naudingu pakkumisele, võib seks ka vägagi tervislik olla. Foto: Shutterstock

Linade vahel möllamine on tegevus, mis on hea su suhtele, lisaks on sellel ka väga suur naudingupotentsiaal. Siinkohal toome aga välja kuraditosin põhjust, miks seks ka tervisele kasulik on, juhuks, kui sina või partner vajab väikest motivatsioonisööstu voodisse hüppamiseks.

1. Seks põletab kaloreid

Jah, tegelikult võib kaloreid põletada ka voodis ning selleks pole vaja tingimata jõusaali minna. Olenevalt sellest, kui pööraseks sängis lähed, aitab seks muuhulgas näiteks tõsta lihastoonust. Aastal 2013 viidi läbi katse, kus vabatahtlikud kandsid seksi ajal aktiivsusmonitore ning selle kohaselt põletasid mehed seksi jooksul keskmiselt 101 kalorit, naisde aga 69. See pole ausalt öeldes küll eriti suur hulk kaloreid, kuid uuritud seksuaalvahekorrad eelmängust orgasmini kestsid keskmiselt vaid 25 minutit. Seega kui sina ja partner armastate teineteisega pikemalt tegeleda, kulutate ka rohkem kaloreid, vahendab health.com.

2. Seks aitab uinuda

Peale orgasmi vallandub kehas rahustav hormoon nimega prolaktiin. Seega kui sa pole enne seksi just eriti unine, siis võib väike sängisamba aidata sul veidi kiiremini unele suikuda. Seda tasub aga meeles hoida ka üksi elades või siis, kui tunned, et partneri äraoleku tõttu on sul raskem uinuda: tegele endaga ning uni saabub kiiremini. 

3. Seks alandab vererõhku ning stressitaset

Šotimaal 2005. aastal läbi viidud uuringus tähendasid vabatahtlikud kahe nädala jooksul üles oma seksuaalse aktiivsuse. Seejärel pidid nad sooritama ärevust tekitavaid tegevusi nagu avalik esinemine või valjult matemaatikatehete tegemine. Need inimesed, kes olid eelneva kahe nädala jooksul rohkem seksinud, kogesid vähem ärevusest tingitud vererõhutõuse ning toibusid neist kiiremini kui inimesed, kes seksisid vähem. (Sellise efekti tekitas küll ainult penetratiivne seks (peenis ja vagiina), masturbatsioonil ning teistsugustel seksivormidel sama efekti ei olnud.) Seega aitab seks mitte ainult stressitaset langetada, vaid tekkiva stressiga ka paremini toime tulla.

4. Seks tugevdab südant

Inglismaal läbiviidud uuring leidis, et mehed, kes seksisid 20 aasta jooksul iga nädal vähemalt kaks korda, surid väiksema tõenäosusega südamehaigustesse kui need, kes hullasid vähem kui korra kuus. Kuigi see uuring näitab vaid seost, mitte põhjust, võib eeldada, et inimesed, kellel on toimiv seksuaalelu, on üldiselt tervislikuma elustiiliga. Seos võib olla muidugi ka selles, et seks aitab inimkehas reguleerida selliseid hormoone nagu östrogeen ja testosteroon, mis omakorda mõjutavad praktiliselt kõigi teiste elundite talitlust, sealjuures ka südame.

5. Seks võib kaitsta vähi eest

Mõne uuringu kohaselt on meestel, kes tihedamini ejakuleerivad, väiksem risk eesnäärmevähi tekkeks, kuigi see erinevus ei ole kuigi suur. Seks võib kasulikum olla aga rinnavähi ennetuses, sest ühe prantsuse uuringu kohaselt naised, kes seksisid vähemalt korra kuus, haigestusid vähem rinnavähki. Kuigi rinnavähk on meeste seas palju haruldasem, siis mehed, kes said orgasmi vähem kui kuus korda kuus, tunduvad rinnavähki tihemini põdevat, kui tihedamalt tulevad sookaaslased, leidis üks Kreeka uuring.

6. Seks tugevdab immuunsust

Korra nädalas seksimine tugevdab immuunsüsteemi ning aitab sind kaitsta näiteks külmetuse eest. Wilkes'i Ülikooli teadlased viisid tudengite seas läbi uuringu, mis uuris nende süljest leitavate viirustega võitlevate antikehade arvu ning seksuaalelu tiheduse seost. Selgus, et üliõpilastel, kes seksisid korra või kaks nädalas, oli 30% rohkem viirusevastaseid antikehi. Üllatuslikult oli nendel tudengitel, kes seksisid tihedamalt kui kaks korda nädalas antikehade arv hoopis väiksem, seega tundub, et head asja on ikkagi võimalik ka liiga palju teha.

7. Seks leevendab valu

Klišee kohaselt toovad naised peavalu tihti vabanduseks, miks nad seksida ei taha, kuid ühe 2013. aastal Saksamaal läbi viidud uuringu käigus leidsid teadlased, et seks aitab sellisel juhul enesetunde paranemisele hoopis kaasa. Kui uuringust osavõtjad otsustasid peavalust hoolimata seksida, siis tundsid osalist või täielikku leevendust 60% migreeni all kannatajatest ning 30% klasterpeavaludega katsealustest. Seksi valuvaigistav roll tuleb tõenäoliselt nii sellest, et orgasmi ajal vabanevad kehasse endorfiinid kui ka suurenenud verevoolust genitaalide piirkonda. Vahel on valu tingitud justnimelt vere kogunemisest ühte piirkonda ning sellisel juhul aitab seksimine verevoolu ümber juhtida.

8. Seks või eluiga pikendada

Mitmed uuringud on leidnud seoseid aktiivsema seksuaalelu ning pikema eluea vahel. Duke'i Ülikoolis aastatel 1955 kuni 1980 läbi viidud uuringu kohaselt seostus meestel pikema elueaga tihedam seksimine, kuid naistel oli kauem elamise jaoks olulisem hoopis seksi nautimine. Kuna otseseid põhjus-tagajärg uuringuid pole seksimise puhul võimalik läbi viia, siis pole need andmed ammendavad, kuid kuna aktiivne seksuaalelu omab üldiselt tervisele mitmeid kasulikke toimeid, siis tuleb hullamine ikkagi mitmekülgselt kasuks.

9. Seks tugevdab suhteid

Oksütotiin, kõnekeeles tuntud ka kui armuhormoon, vabaneb kehas füüsilise intiimsuse ja nahk naha vastas kontakti kaudu, see omakorda aitab suurendada sinu ning partneri vahelisi romantilisi tundeid. Seega kui soovid partneriga veelgi armastavamat suhet luua, siis on hea mõte pärast seksi kaisutada. Toronto Ülikoolis läbi viidud uuringu kohaselt ütlevad need paarid, kes veedavad peale seksi aega koos musitades, kallistades või lihtsalt juttu rääkides, et nad on palju rohkem rahul oma seksuaalelu ning suhetega üldiselt.

10. Seks on kestva õnne võti

Füüsilist intiimsust on aja möödudes üha raskem suhtes hoida, eriti kui pildile tulevad ka kroonilised haigused, ent ometi mõjub see inimestele hästi. Johns Hopkinsi Ülikool viis 2014. aastal läbi uuringu eluaastate 58 ja 85 vahemikku jäävate paaride seas. Sellest selgus, et paarid, kes isegi näiteks vaid korra kuus seksuaalse loomuga tegevusi teevad, on oma suhtega palju rohkem rahul kui nende paaride liikmed, kes polnud selliseid tegevusi teinud viimase aasta jooksul või kauemgi. Seksuaalsed tegevused ei hõlma endas ainult suguühet ega lõppe tingimata orgasmiga, vaid nende hulka kuuluvad ka kõiksugused teod, mis kutsuvad esile seksuaalset stimulatsiooni ning mida paarid koos olles teevad.

11. Seks teeb sind targemaks

Aastal 2010 Princetoni Ülikoolis läbi viidud uuringu kohaselt oli rottidel, kes rohkem seksisid, rohkem arengut ning kasvu selles aju osas, mis tegeleb õppimise ning mäluga. Seksi ajal vallanduvad kehas kemikaalid, mis aktiveerivad aju premeerimiskeskuse, seega on loogiline arvata, et sama väide kehtib ka inimeste puhul. Niiet - mõnel viisil võib seks sind tõesti targemaks muuta!

12. Seks muudab su välimuse nooruslikumaks

Briti Psühholoogide Ühendus esitles 2013. aastal uurimust, mille kohaselt neljakümnendates ning viiekümnendates eluaastates inimesed näevad välja neli kuni seitse aastat nooremad, kui nad nädalas vähemalt kolm korda seksivad, võrreldes nendega, kes seksivad vähem. Miks? Uuringu juht tõi välja, et tõenäoliselt on asi seksi ajal vallanduvate heaoluhormoonide hulgas ning selle lõbusa tegevuse heal mõjul nii unele kui ka stressitasemetele. Seks kiirendab ka vereringet ning aitab kehal hormoone reguleerida, mõlemad omakorda mõjuvad naha välimusele hästi.

13. Seks paneb sind tahtma veelgi rohkem seksida

See võib küll tunduda veidi tobe, ent uuringud on näidanud, et rohkem seksimine mõjub libiidole positiivselt - mida rohkem sa seksid, seda rohkem sa tahad seksida. Seega isegi kui sa väga tugevat kirelõõma ei tunne, tasub lihtsalt asjaga pihta hakata, sest see tõmbab sind käima ning annab sulle pikemas perspektiivis ka natuke rohkem libiidot. Tõesti - kui seksil on tõesti nii palju tervisele kasulikke omadusi, siis miks mitte seda veelgi rohkem harrastada!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles