Kuidas pidada kinni uusaastalubadustest?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
pea uusaastalubadustest kinni
pea uusaastalubadustest kinni Foto: SCANPIX

Aasta on uus ning ka lubadused on antud. Paljud meist annavad endale uusaastalubadusi, kuid suurem osa neist lubadustest jääb siiski täitmata. Kuidas pidada kinni uusaastalubadustest, kirjutab forbes.com.

Lähtuvalt psühholoog Richard Wisemani uurimusest ei pea paljud inimesed oma uuel aastal antud lubadustest kinni. Tema uurimus näitas, et 52 protsenti lubadusi teinud inimestest oli kindel nende täideviimises, kuid vaid 12 protsenti viiski need päriselt täide.

Mis oli nende saladus? Need, kes võtsid ette konkreetseid samme oma eesmärkide saavutamiseks, viisid neid ka suurema tõenäosusega ellu. Niisiis, kui tahad tõesti oma uusaastalubadusi ellu viia, siis loe alljärgnevaid nippe, kuidas lubadustest kergemini kinni pidada.

1. Ole spetsiifiline

Suurim viga, mida inimesed teevad, on liiga suurte ja üldsõnaliste lubaduste andmine. «Ma elan tervislikumalt» on hea näide. Selle asemel muuda oma lubadused aga spetsiifiliseks, lisa sinna ka materiaalsed ja saavutatavad tulemused. Selle asemel, et öelda: «Luban koguda raha», ütle endale, kui palju raha sa täpselt aastaga koguda tahad. Pane kirja, mille jaoks sa kogud ja mida teed, kui eesmärk on saavutatud.

Kujuta endale ette, mida head sinuga juhtub või kui õnnelik sa oled, kui jaanuaris antud lubadused detsembriks täitunud on. Aitab ka see, kui sul on midagi lihtsat, positiivset ja meeldejäävat, mida endale pidevalt korrutada, näiteks «Ma suudan joosta viis kilomeetrit, sest ma olen terve ja tugev.» See lause pole mitte ainult positiivne, vaid ka reaalne lubadus, mida saad kontrollida ja tõeks muuta.

2. Kirjuta see üles

Kirjuta oma lubadused üles ja pane vaheetappidele kuupäevalised tähtajad. Kui sul on suur eesmärk – näiteks keele õppimine -, millel puudub samm-sammuline plaan, võib see olla rõhuv ja tekitada frustratsiooni või palju negatiivseid emotsioone. Planeerides ja ühe väikese eesmärgi täitmine teise järel püsid sa keskendunud, positiivne ja ajakavas.

3. Võta aega

Ole kindel, et sul on piisavalt aega oma uusaastalubaduste ellu viimiseks. Kui sa tõesti tahad oma raamatu valmis kirjutada, siis peaksid planeerima ka konkreetse aja, mil seda teed. Kui tahad aga rohkem trenni teha, siis pane  paika iganädalane treeningkava.

4. Vabane kahtlustest

Mõtted, kui tihti sa lased oma unistustest ja lubadustest lahti, ei too head. Ole tähelepanelik end maha tegevate mõtete suhtes, näiteks «Ma ei ole piisavalt hea» või «Ma ei saa nagunii hakkama». On normaalne, et sa kardad, kõhled ja muretsed, kuid et asjad areneksid, pead neist negatiivsetest mõtetest lahti saama.

Kui leiad end negatiivselt mõtlemast, siis ära kritiseeri ennast, vaid hoia kõike kontrolli all. Mõttetel, mis su eesmärke ei toeta, lase minna – nad ei tee midagi head. Asenda need positiivsetega.

5. Otsi endale kaaslane

Grupi, sõbra, partneri või professionaalse toetajaga on palju lihtsam seatud eesmärke püstitada. Proovi leida sõber, kellel on sarnased lubadused ja kontrollige üksteist aeg-ajalt, et rääkida arengutest ja edusammudest. Või palu mõnel pereliikmel sind iga paari nädala tagant küsitleda, et sul oleks kontroll olemas. Siiski veendu, et nad oleksid toetavad ja positiivsed.

Võid otsida ka professionaalset abi, olgu selleks siis eratreener soovitud kehakaalu saavutamise aitamiseks või psühholoog, kes aitaks taastada hea enesehinnnagu. Kui sul on oma eesmärkide seadmises kahtlusi, siis professionaalilt abi palumine aitab väravateni jõudmisele kõvasti kaasa.

6. Ole rahulik

Viskad palju kergemini oma lubadused kõrvale, kui oled stressis ja ülekoormatud. Veeda iga päev natuke aega oma mõtete ja iseendaga. Proovi rahustavat hingamist, meditatsiooni, joogat või mine lihtsalt jalutama. Mida rohkem end rahulikuks sunnid, seda paremad on eeldused uusaastalubaduste täitmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles