Kas naps pärast pidusööki tuleb seedimisele kasuks?

Naine
Copy
Foto: Snapwire / Pexels

Krõbeda nahaga kalkun, koorene ja rammus kaste, rasvane praekapsas, seejärel midagi magusat: ilma rikkaliku pidusöögita pole jõulud paljude jaoks jõulude nime väärtki. Naudingule järgneb aga tihti ebameeldivalt raske tunne kõhus. Kas pits alkoholi teeb olemise kergemaks? 

«See oleneb täiesti inimesest — aga paljude inimeste puhul võib lugu tõepoolest nii olla, et väga energiarikas ja rasvane toit muudab olemise raskeks,» ütleb Antje Gahl Saksa Toitumisühingust (DGE).

Seepärast tuuakse tihti pärast magustoitu ka pitsike kangemat — et «kõhus ruumi teha,» nagu ütleb rahvatarkus. Kuid kas see ka tegelikult toimib? «Teaduslikke tõendeid selle kohta ei ole, et napsul oleks soovitud efekt,» ütleb Gahl. Ühest küljest võib küll alkohol maohappe tootmist ergutada, teisalt aga ka takistada mao tühjenemist. 

Liikumine tuimastuse asemel

«See tunne, nagu teeks alkohol kõhus veidike ruumi, tuleb pigem sellest, et tal on kergelt tuimastav toime – seega leevendatakse ebameeldivat raskustunnet,» ütleb Gahl. Kes tahab kõhule tegelikult head teha, valigu napsu asemel pigem jalutuskäik.  «Selleks, et magu saaks toitu seedida, peab ta maohapet tootma — ja liikumine soodustab maohappe tootmist.» 

Isegi kui raskustunne pärast sööki on ebameeldiv, pole see siiski märk mõnest haigusest. Alati ei viita see isegi sellele, nagu oleks ebatervislikult söödud. «Ei ole ju ainult rasvased ja ebatervislikud toiduained need, mis tekitavad raskustunnet, näiteks kaunviljadel ehk kiudainerikkal toidul võib samasugune toime olla,» ütleb Gahl. Samas ei kesta see ebameeldiv tunne kuigi kaua, lohutab dpa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles