Ekspert selgitab: põhjus, miks ei tasuks iga päev jooksmas käia

Dagmar Lamp
, Teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Algaja jooksjana on vastupidavust raske treenida ning paljud arvavad, et selleks tuleb käia võimalikult palju jooksmas. Iga päev, üle päeva – tundub, et mida rohkem sa jooksed, seda paremini sul läheb.

Igapäevane jooks võib küll põletada kaloreid ning aidata sul paremaks jooksjaks saada, ei pruugi see ometi olla parim viis vormi saada, treeni siis võistluseks või südametervise parandamiseks.

«Kõigepealt ütlen ma jooksjatele, et esimestel nädalatel ei tasuks iga päev joosta,» ütleb Nortwesterni spordimeditsiiniarst dr Sander Rubin Popsugarile. Selle põhjuseks on vigastuste ennetamine. Jooksmine on kehale suur koormus, see hõlmab endas palju põrutusi ja repetatiivseid liigutusi, ning koormuse all on pidevalt samad liigesed. Eriti vastuvõtlikud on vigastustele su põlved, pahkluud ja puusad siis, kui sa oled algaja jooksja ja just juhul, kui sa alustad kohe mitme kilomeetriga päevas.

Igapäevane jooksmine pole vajalik ka vastupidavuse kasvatamiseks. Maratoonar ja treeningufüsioloog Tom Holland on soovitanud alustada kolme jooksukorraga nädalas ning seda üle päeva. Lisada tasuks treeningplaani ka jõutrenn.

Kui sa aga tõesti tahad iga päev joosta, siis soovitab dr Rubin kilometraaži väga ettevaatlikult tõsta. Kui oled paar esimest nädalat üle päeva jooksnud, võid lisada plaani paar järjestikust jooksupäeva, kuid piirdu kahega nädalas ning ära suurenda kilometraaži nädalas rohkem kui 10 protsenti. Nii aitad oma kehal kohaneda ning ennetad vigastusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles