Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Uus uuring: rukkileib on südamele ja soolele tervislik

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Shutterstock

Soome teadlased tõestasid esmakordselt seose rukkileivas sisalduvate piimhappebakterite ja südametervise vahel.

Ida-Soome Ülikooli (UEF) teadlased tõestasid esimest korda, et rukkitainas leiduvad piimhappebakterid toetasid hiirte sooles tähtsa aminohappe moodustamist. Trimetüülglütsiinil, mida teatakse ka betaiinina, on nimelt eriti positiivne toime südamele: betaiinid vähendavad südameinfarkti riski, kuna hoiavad vedelikutaset nii sees- kui väljaspool rakke tasakaalus. 

Head bakterid sooles

Ammu on teada, et sool mängib kehatalitlemises, inimese heaolu ja üldise tervisliku seisundi juures olulist rolli. Teadlaste sõnul olevat rukis optimaalne toit soolemikroobidele.

Uuringutulemusi tõestati ka inimese seedetrakti puhul. Tulemused avaldati  väljaandes Microbiome.

Rukis – alahinnatud teravili

Rukis on klassikaline teravili, mis on vitamiini- ja mineraalainerikas ning on tugeva maitsega. Rukist kasutatakse nii täistera-, segu- kui musta leiva tegemiseks. Selleks et tainas kerkiks, tuleb seda hapendada. Selleks kasutatakse jahu, vett, piimhappebaktereid ja pärmiseent. Biokeemilised reaktsioonid annavad soolele uue hoo sisse, kirjutab Vital. 

Tagasi üles