Hea teada: miks ei tohiks hommikul esimese asjana kohvi juua?

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Foto: Punsayaporn Thaveekul / Panthermedia / Scanpix

Kui ka sina sirutad hommikul esimese asjana kohvitassi järele, siis pane järgnevat juttu hästi tähele. 

Toitumisspetsialist Carlyn Rosenblum selgitab, miks kohv ei ole hommikul esimese asjana hea, ja seda eriti naiste jaoks. Esiteks tõstab see kortisoolitaset, mis on tuntud stressihormoonina. See tähendab, et hommikune kohv võib negatiivselt mõjuda ovulatsioonile, kaalule ja hormonaalsele tasakaalule. 

Kortisool aitab muu hulgas reguleerida organismi energiataset ja muudab su erksaks. Kortisoolitase on hommikuti kõrge ja õhtuti madal, mis tähendab, et kui jood kohvi hommikul, mil kortisooli on niigi palju, võid hormonaalse tsükli sassi ajada. Uuringud on ka näidanud, et kõrge kortisoolitaseme juures kohvi tarbimine soodustab veelgi suuremat kortisooli tootmist. 

Kui sul on probleeme kõhutervisega, siis võib hommikune kohvijoomine probleeme soodustada. Rosenblum soovitab süüa hommikuks kaltsiumirikkaid toite, nagu jogurt, mandlid ja spinat, mis aitavad kohvi happelisust reguleerida, kirjutab PureWow.

Millal kohvi juua?

Kui ärkad hommikuti enamasti samal ajal, on parim endale kohvi teha pärast hommikusööki, umbes kella 9.30 ja lõuna vahel, mil kortisoolitase on madal. Ühtlasi aitab sellises ajavahemikus kohvi tarbimine tagada ka soovitud energialaksu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles