Smuuti koostisaineid tuleks targalt valida: puu- ja köögivili on küll erakordselt tervislik, ent paljude sortide suhkrusisaldus ei huvita sugugi neid, kes tahavad saledaks saada ja saledaks jääda. Mida oleks arukas pista smuuti sisse?
Retsept: supersalendav smuuti
Hiljutises uuringus, mille avaldas väljaanne The BMJ, toodi välja peamised tegurid, kuidas püsivalt kaalu kaotada. Võlusõnaks on flavonoidid. Need taimsed pigmendid toimivad antioksüdatiivselt ja põletikuvastaselt. Juba 80 grammi flavonoide päevas parandab meie tervist tunduvalt ja alandab ka kaalu, ütlevad meedikud. Selleks et neid looduslikke värvaineid võimalikult palju omastada, tasub eriliselt silma peal hoida punast värvi puu- ja köögiviljadel. Nii on punaste viinamarjade ja õunte kõrval ka punane kapsas ja punane peet väga flavonoidirikkad. Alati pole aga asi värvis — nii mustikates, sibulates, tomatites, apelsinides, paprikas kui selleris on meeldivalt suur flavonoidivaru.
Üldiselt võib öelda, et värsketes toiduainetes on umbes 50 protsenti enam flavonoide kui töödeldud toiduainetes.
Salendava smuuti retsept
Vaja läheb:
- 1/4 tassi (igaüht) õunu, apelsine, maasikaid, sellerit, rohelist paprikat, tomateid, mustikaid
- 1/2 tassi keedetud musta teed
- üks punane peet
- pool avokaadot
- veerand tassi kikerhernejahu
- 1 tl mett
- 1/2 tl ingverit
Sega kõik koostisained blenderis. Väike ekstra flavonoidi-kick: lisa smuutisse pärast blenderdamist teelusikatäis Matcha Tee pulbrit.
Allikas: Freundin