Jooga 10 võimsat kasutegurit

Naine
Copy
Foto: Lindey Frances / Pexels

Jooga on palsamiks nii kehale kui hingele. Pideva jooga harrastamine teeb kehatalitlustele värskenduskuuri. 

Indiast alguse saanud jooga parandab liikuvust, vähendab stressi ja hoiab meeleolu kõrgel. Ta suudab aga palju rohkemat, ennetades nii mõningaidki haigusi ja parandades ka ajutööd. Kuidas täpsemalt? 

1. Ajutegevuse tugevdamine

Joogatund ei nõua üksnes liikuvust, vaid ka keskendumist. Paljusid asendeid tehakse vaheldumisi ja et etteantud järjekorrast kinni pidada, tuleb erksalt (kaasa) mõelda. Pikapeale annab see ka ajutegevusele uue vungi. 

2. Vererõhu langetamine 

Ameerikas Yale'i ülikooli läbiviidud uuringus leiti, et korrapäraselt joogat praktiseerivatel inimestel oli vererõhk madalam ja nende ravimiannust võis vähendada. Uuringud tõestasid ühtlasi, et ka kolesteroolitase paranes jooga harrastamise kaudu. 

3. Depressiooni leevendamine 

Jooga harrastamine suurendab GABA taset kehas. Selline aine nagu GABA ehk gamma-aminobutüülhape toimib rahustavalt ja võib ennetada ärevuse ja depressiooniga seotud haigusi ning neid isegi leevendada. 

4. Põletikuprotsesside leevendamine kehas

Uuringud näitavad, et jooga harrastamine kahandab nende virgatsainete kogust, mis vastutavad põletike eest.  

5. Südamevaevuste leevendamine

Saksamaal Dresdeni ülikoolis tehtud uuringu kohaselt rahustab ühes joogaasendis pikka aega olemine (näiteks Yin-joogas) pulssi ja võib ka südamerütmihäireid leevendada. 

6. Kuklavalu parandamine

Charité Berlini sõnul aitab jooga pingevalude vastu kuklas. Peaks piisama ühest joogatunnist nädalas, et ravida seljaprobleemidest põhjustatud kaelavalusid.  

7. Immuunsüsteemi tugevdamine

Teadlased leidsid, et joogat harrastavatel inimestel on kehas rohkem immuunvalku kui nendel, kes joogat ei harrasta. 

8. Unekvaliteedi parandamine

Kui sul on hüplik uni, siis proovi joogat, sest see rahustab, vähendab stressi ja parandab pikapeale ka unekvaliteeti. 

9. Tasakaalumeele koolitamine

Jooga ühendab erinevaid harjutusi, mis treenivad tasakaalu. Sellest omakorda on abi järgmise ja viimase punkti juures, milleks on vigastused. 

10. Vigastuste ennetamine 

Joogas treenitakse lihaseid, kõõluseid ja liigeseid seestpoolt, millest on igapäevaelus palju kasu. Näiteks kui koperdad või libised ja hakkad kukkuma. Korrapärased joogaga tegelejad koguvad end kiiremini, taastavad tasakaalu ja saavad paremini pidama. 

Allikas: Freundin

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles