Fitlap.ee toitumisspetsialist Heikki Mägi: tervislik eluviis pole ainult treening ja toitumine

, Fitlap.ee keskkonna looja ja peatreener
Copy
Foto: Fitlap

Ilmselt kõik on olnud olukorras, kui öösel laadimata jäänud telefon otsustab ühtäkki keset päeva loobuda igasugusest koostööst. Ja siis me jälgime edaspidi väga järjekindlalt, et selline olukord enam ei korduks. Täpselt samasuguse tähelepanelikkusega peaksime jälgima ka iseenda akude tühjenemist ja neid aegajalt laadima. Miks, selgitab Fitlap.ee toitumisspetsialist Heikki Mägi. 

Eestlased on tuntud oma suure tööarmastuse poolest. Meie 40-tunnine töönädal kuulub Euroopa pikimate hulka. Eurooplased teevad nädalas keskmiselt 2 tundi vähem tööd kui eestlased. Näiteks prantslased kulutavad tööle vaid 35 tundi nädalas. Erinevate küsitluste järgi teevad pooled Eesti mehed ning kolmandik Eesti naisi ka ületunde. Mõni aasta tagasi uuris Statistikaamet eestimaalaste ajakasutust ja selgus, et lausa kolmveerand uuringusse kaasatud inimestest polnud viimase aasta jooksul üldse puhanud.  

Ülekaalu üllatav põhjus 

“Kõik teavad, et tervislik elu tähendab täisväärtuslikku toitumist ja piisavat liikumist. Tegelikult kuulub selle alla ka puhkamine,” rõhutab Heikki, pidades silmas nii igapäevaseid lõõgastumisehetki kui pikemaid puhkuseperioode. “Paljud ei oska ületöötamist ülekaaluga seostada, kuid need asjad võivad käia vägagi käsikäes.” Pidev töötamine on organismile tugev stressiallikas, mis aeglustab ainevahetust. Lisaks paneb pidev “rakkes olemine” isutama kiirete süsivesikute järgi, mis on üks suurimaid ülekaalu põhjustajaid.  

Samuti on Heikki sõnul leitud seoseid depressiooni ja vähese puhkuse vahel.  “Ühes Ameerika Ühendriikides Wisconsinis tehtud uuringus selgus, et seos puhkuse ja kurvameelsuse vahel on vägagi olemas. Nimelt tuli välja, et naised, kes lubasid endale puhkust vaid ühe korra kahe aasta jooksul, kannatasid palju enam depressiooni all, kui need, kes puhkasid vähemalt kaks korda aastas. Seda tõestavaid uuringuid on muidugi veel.”   

Neile, kes soovivad tõsta töökeskkonna efektiivsust, on puhkus samuti heaks lahenduseks just puhkus. Konsultatsioonifirmas Ernst & Young tehtud uuringust selgub, et väljapuhanud töötajad saavutasid paremaid tulemusi ja olid oma tööga rohkem rahul. “Nii see tõesti on, sest puhkus ja lõõgastumishetked annavad energiat, aitavad leida asjadele uusi vaatenurki, koguda inspiratsiooni ning näha kõike veidi värskema pilguga.” 

Pikem elu 

Puhkus ja lõõgastumine vähendab ka südamehaigustesse haigestumise riski. Siinkohal viitab Heikki ühele Framingham Heart Study uuringule, kus teadlased kinnitasid, et mehed, kes jätavad puhkamata, surevad 32 protsenti tõenäolisemalt südameinfarkti kui need, kes puhkavad ja leiavad igapäevaselt aega lõõgastuda. Sarnastele järeldustele on jõutud ka naistega. “See on mõtlemapanev number.”  Lisaks põhjustab vähene puhkamine ka immuunssussüsteemi nõrgenemist ning teeb meid haigustele vastuvõtlikumaks. “Kui meie organism peab koguaeg tegutsema pinge all, on loomulik, et ka immuunsussüsteem saab kannatada,” kinnitab Heikki. 

Seega soovitab Heikki igapäevaselt nii tervislikult toituda, ennast liigutada kui ka otsida võimalusi lõõgastumiseks. “Kui oled tegemas oma igapäevast to-do listi, ära unusta sinna sisse kirjutada ka puhkusehetki,” rõhutab ta. Heikki sõnul ei pea see alati tähendama mitmetunnist spaa külastust või pikka massaaži, piisab ka mõnest hetkest, kus lülitatakse ennast tavakeskkonnast välja. “Joo näiteks tassike lõõgastavat teed, mille taimsed koostisosad mõjuvad sulle rahustavalt ning annavad märkimisväärse maitseelamuse,” ütleb ta ning soovitab ületöötanud inimesele maitsemeeli hellitavat Liptoni Do the detox teed, mis aitab üheaegselt nii lõõgastuda kui ka väljutada mürke, mida keha ületöötamise ajal toodab või saab halbadest toiduvalikutest. Lisaks annavad selles sisalduvad ergastav angervaks, krõbe piparmünt ja aromaatne rosmariin ka lisaenergiat, et töö ikka libedamalt edeneks.  

Copy
Tagasi üles