Termomeetrilahing tööpostil: naised vajavad teist temperatuuri kui mehed

Naine
Copy
Foto: Pexels

Naistel on alati liiga külm ja meestel liiga palav. Klišee, kuid sageli ka tõsi. Värskest uuringust selgus, et naised vajavad töötamiseks soojemat keskkonda, mehed aga keskenduvad külmaga paremini. 

Üsna tavaline pilt: mees on T-särgis ja higistab, samal ajal kui naine on mähkunud juba paksemasse kookonisse ja ikka veel lõdiseb. 

 Los Angeleses asuva ülikooli Marshall School of Business ja Saksamaal asuva teaduskeskuse WZB Berlin Social Science Center teadlaste sõnul näib naiste aju toimivat kõrgemal tempeatuuril paremini, sellal kui mehed vajavad vaimutööks pigem madalamaid temperatuure. 

Berliini teadlased teostasid rea eksperimente ruumis, milles oli temperatuur eelnevalt  paika pandud — alates jahedavõitu 16 kraadist Celsiuse skaalal kuni palava 33 pügalani. 

Ligi 550 noort osavõtjat pidid selles ruumis tegema kolm testi matemaatikas, keeles ja kognitiivses refleksioonis. Iga õige vastuse eest maksti neile raha. 

Kõrgemate temperatuuridega said naised paremaid tulemusi matemaatikas ja keeleülesannetes. Madalamatel temperatuuridel olid aga mehed edukamad. 

Kumbki sugupool näis end rohkem pingutavat, kui tegu oli nende eelistatud temperatuuriga — prooviti intensiivsemalt küsimusi lahendada, mis omakorda andis rohkem õigeid vastuseid. 

Kognitiivse refleksiooni testi tulemustele ei paistnud aga temperatuuril mingit mõju olevat.

Kõik eksperimendi tulemused avaldati ajakirjas PLOS ONE.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles