Miks mul on hommikuti alati nohu?

Naine
Copy
Foto: Daria Shevtsova / Pexels

Kui sul on hommikul nina umbes ja tunned, et pole ka eriti sügavasti maganud, siis võib olla sellel üks põhjus, mida on lihtne lahendada.

Kui sul on igal hommikul nina kinni, aga päeva jooksul saab enam-vähem korda, siis võib sul olla tolmulestaallergia. Põhjuseks on mikroskoopiliselt väikeste olevuste, tolmulestade, väljaheited, täpsemalt valgud neis, mida võib leida igas, ka kõige puhtamas, majapidamises.  Lestad elavad kodutolmus, tekstiilis ja pehmetes mänguasjades, aga nende lemmikpaik on voodi, sest selles niiskes ja soojas kliimas leidub kõige rohkem inimese surnud naharakke. 

Seejuures ei ole umbes nina hommikul veel kõige suurem probleem. Juba öösel muutub hingamine raskeks ja selle asemel et öösel sügavalt magada, keerutame end rahutult edasi-tagasi. 

Mis aitab?

Tuleb alati õhutada ja piserdada madratsit ja voodipesu kas tolmulestavastaste vahenditega või kasutada antiallergilisi madratseid, tekke ja patju ning tolmulestavastast voodipesu, soovitab Freundin. 

Hea kodune antibakteriaalne vahend, millega tolmulesti peletada, on teepuuõlilahus. Selleks sega kahe klaasi vee hulka kaks teelusikatäit teepuuõli ja kalla segu läbipaistmatusse spreipudelisse. Pritsi riietele, madratsitele, vaipadele ja lase kuivada.  

Ka tuleks igal hommikul voodiriideid tuulutada, lasta kuivada ning võimalusel kloppida, sest niiskusega paljunevad lestad kiiremini, väidab üks briti uurimus.

Voodipesu tuleks regulaarselt iga nädal vahetada ja pesta pesumasinas 60 kraadi juures, sest kuumus tapab tolmulestad. Külma pesu korral kuivata riideid päikese käes, kuna päikegi tapab mikroobe. Iga kuue nädala tagant puhasta põhjalikult ka tekke ja patju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles