Psühholoogide uuring: just selles vanuses on inimeste eneseusaldus kõige kõrgem

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

Kas sa usaldad end piisavalt? Väga tore, kui see nii on. Võib-olla pole sa aga veel haripunkti saavutanudki. 

Enesekindluse  ja -teadlikkuse arendamine pole lihtne ülesanne. Üks päev on justkui kõik lõdvalt kontrolli all ja pole midagi, mis saaks sind kõigutada. Teine päev piisab aga paarist sinu suunas lendu lastud karmist kriitikanoolest, valusast kommentaarist või ebaedust, kui oled täiesti maadligi ja oma elemendist lootusetult väljas. Mõtlevad inimesed esitavad endale paratamatult küsimusi ja jäävad paraku ka kahtluste ning kõhkluste küüsi. Kõige raskem küsimus kõigist on aga siiski end maast uuesti üles upitada. Selleks kulub hea eneseusaödus marjaks ära. 

Kuidas jookseb eneseusalduse kurv?

Seda kõverat uurisid täpsemalt Berni ülikooli teadlased Šveitsis. Nad kogusid 165 000 inimese andmed ja analüüsisid 191 teaduslikku artiklit, mis tegelesid nii eneseteadvuse kui ka oma otsuste ja võimete usaldamise teemadega. Uuritavate vanus ulatus neljast kuni 94. eluaastani.  

Uuringu tulemusena visandasid Šveitsi teadlased järgmise eneseusalduskõvera:

  • Lapseeast kuni puberteedini tõuseb eneseusaldus pidevalt. 
  • Teismeeast (umbes 11-17 aastat) jääb kurv pidama — ei ole märkimisväärset tõusu ega ka langust.
  • 17. ja 18. eluaastast tõuseb eneseusaldus jälle korralikult, sama hoogsalt nagu lapsepõlves.
  • Umbes 30. eluaastast hakkab eneseusalduse kasv vähehaaval aeglustuma.  
  • Umbes 50. eluaastast muutub kurv veelgi lamedamaks — eneseusaldus tõuseb veel kas kergelt või üldse mitte. 
  • 70. eluaastal võib eneseusalduskurvis juba kindlat jõnksu näha: sellest vanusest alates hakkab eneseusaldus esimest korda kergelt langema.
  • Alates 90. eluaastast läheb eneseusaldus kiiresti allamäge. 

Niisiis on meie suurim eneseusaldus tavajuhul 50.-70. eluaasta vahel. Selles eluetapis oleme kõige stabiilsemad, teame kõige paremini, kes me oleme, mida oskame ja mida vajame.

Kui sa selles vanuses veel pole, võid vahepeal eneseusaldust kasvatada sellega, et lased lahti oma negatiivsetest mõttemustritest ja harjumustest ning sõlmid vaherahu ka oma nõrkustega. 

Allikas: Brigitte

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles