Uuring: pikk ja pidev istumine lühendab eluiga (1)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

Auto- ja liftisõit, tundidekaupa kontoritoolil: lõputu istumine ohustab tervist. Briti teadlased leidsid oma vastses uuringus, et kui istud rohkem kui kuus tundi päevas, suurendad erinevate haiguste riski ja enneaegset surma.

Peamised probleemid, mis tekivad pikast istumisest, on seljavalud ja ülekaal. Kui istud korrapäraselt rohkem kui kuus tundi päevas, suurendad vähi ning südame-veresoonkonna haiguste riski ja ka enneaegset surma.

Sellise tulemuseni jõudsid Queen's University teadlased Belfastis ja Ulsteri ülikoolis oma värskes uurimuses, mis avaldati hiljuti ajakirjas Journal of Epidemiology & Community Health.

Pikk istumine suurendab vähiriski

Teadlased analüüsisid eelmiste uuringute ja küsitluste andmeid, mis juba kinnitasid pika istumise negatiivseid tagajärgi tervisele.

Vaadeldi ka, kuidas teised tegurid, näiteks suitsetamine, ülekaal ja sportlik tegevus mõjutasid pikkade istumisaegade puhul selliste tsivilisatsioonihaiguste arengut nagu diabeet ja vähk.

Nende tulemuste järgi on olnud pikk istumine üheksa protsendi jämesoolevähi juhtude, kaheksa protsendi kõigi emakavähi juhtude, 7,5 protsendi kopsuvähi juhtude, 17 protsendi kõigi II tüübi diabeedi haigusjuhtude ja viie protsendi südame-veresoonkonna haiguste üheks põhjustajaks.

Teadlased oletavad, et puudulik liikumine mängib olulist rolli ka paljude teiste haiguste puhul, mida uurimuses ei analüüsitud.

Allikas: Fit For Fun

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles