10 sammu toonuses jalgade heaks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Robert Przybysz / Panthermedia / Scanpix

Organism põletab rasva võrdselt üle kogu keha, mis tähendab, et me ei saa ise valida, millisest piirkonnast peaksid ülekilod esimesena kaduma. Küll aga kuluvad need 10 soovitust ära toonuses jalgade saavutamisel. 

1. Jälgi soola tarbimist

Sool hoiab kehas vett kinni, mis võib põhjustada puhitustunnet, mõjutades kogu keha, kaasa arvatud puusi ja reisi. «Mida rohkem soolaga liialdad, seda rohkem hoiab keha vett kinni. Seevastu soolaga tagasi hoides märkad pea koheselt, et enesetunne muutub kergemaks ja riided istuvad paremini,» sõnab toitumisnõustamisega tegelev Lisa Moskovitz.

Enamik inimesi vajab päevas ligikaudu 1500 milligrammi soola, ülemine piir on umbes 2300 milligrammi. Tõde on see, et suur osa inimestest tarbib soola kõvasti üle soovitusliku piiri. 

2. Tarbi rohkem elektrolüüte

Elektrolüüdid nagu kaltsium, magneesium ja kaalium on levinud näiteks spordijookides, kuid neid sisaldavad ka paljud tervislikud toiduained. Paljud neist ja eriti kaalium, aitavad võidelda soolaga. «Mida rohkem elektrolüüte tarbid, seda vähem soola keha säilitab,» selgitab Moskovitz.

Heaks elektrolüütide allikaks on näiteks erinevad rohelised lehed, jogurt ja banaanid. Iga inimene peaks päevas sööma kuni üheksa portsjonit puu- ja köögivilju.

3. Söö vähem süsivesikuid

Sarnaselt soolale, hoiab keha vett kinni ka liigselt süsivesikuid tarbides. «See on põhjus, miks paljud inimesed kaotavad madala kalorsusega dieedile minnes kergesti kilosid. Suur osa kaalust on liigse vee süü,» sõnab Moskovitz.

Süsivesikute soovitatav päevane kogus sõltub inimese pikkusest, kaalust ja aktiivsustasemest.

4. Alusta hommikut kohviga

Kohvi joomine aitab kiirendada ainevahetust ja mõjub hästi ka treeningutele. Küll aga tuleb meeles pidada, et on olemas ka liigne kohvi tarbimine, mis võib kaasa tuua näiteks ülesöömise õhtul hilja. Soovitatav on päevas piirduda kahe tassi kohviga. 

5. Kanna veepudelit endaga kaasas

Mida vähem vett jood, seda rohkem hoiab su keha vett kinni. Rohke vee joomine aitab kehast välja viia üleliigse soola ja teised mittevajalikud vedelikud, vähendades puhitustunnet.

Vee joomine aitab vähendada ka söögiisu, sest tihtipeale ei ole tegemist nälja, vaid hoopis januga. 

6. Harrasta kardiotreeningut

Kardiotreening mõjub hästi südametööle ja aitab põletada kaloreid ning keharasva, kaasa arvatud puusadel ja reitel olevat üleliigset rasva. Mida rohkem kaloreid põletad, seda suurema kaloridefitsiidi tekitad ja seda rohkem kaalu kaotad.

Meeles tasub pidada, et intensiivse treeningu juures on vee joomine eriti oluline.

7. Pea toitumispäevikut

Toidupäeviku pidamine aitab jälgida iga suutäit ning aitab toitumisega järje peal püsida. Võid selleks kasutada erinevaid äppe või sõpradega näiteks Facebookis salajase grupi luua, kus oma toitudest pilte saate jagada. 

Toitumise jälgimine tähendab ka toitude ette planeerimist, mis omakorda aitab säästa raha.

8. Söö rohkem kiudaineid ja valku

Proovi tarbida iga toidukorra ajal ka kiudaineid ja valku, et soodustada kaalu alandamist. Mõlemad makrotoitained aitavad kaasa täiskõhutundele, mis tähendab, et sööd koguseliselt vähem. 

9. Pööra tähelepanu reite treenimisele

Kuigi sa ei saa ise valida piirkonda, kust keha rasva põletab, saad sa treenida vastavaid lihaseid, et nad oleksid toonuses ja tugevad. 

Pööra reitele tähelepanu tehes erinevaid väljaasteid ja kükke. Osale ringtreeningus või hangi endale personaaltreener, et enda jaoks parimad harjutused välja selgitada. Ideaalis peaksid tegema jalatrenni vähemalt kahel päeval nädalas.

10. Tee ühel päeval kükke ja teisel väljaasteid

Lihaste arenemiseks on vaja teha erinevaid harjutusi. «Erinevad harjutused esitavad lihasgruppidele väljakutse,» sõnab New Yorgis tegutsev treener Ben Lauder-Dykes.

Allikas: Women'sHealth

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles