Psühhopaatide aju on teistsugune

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Psühhopaatide antisotsiaalset käitumist võivad selgitada ajuerinevused, näitas värske uuring.

Ajakirjas Journal of Neuroscience avaldatud värskes uuringus kasutati Wisconsini osariigi vanglates karistust kandvate psühhopaatide aju uurimiseks ajukuvamist, vahendab Novaator.

Uurijad leidsid, et psühhopaatide ajus on häiritud ühendus empaatia ja otsustamisega seotud ventromediaalse prefrontaalse ajukoore ja teiste ajupiirkondade vahel.

Teadlased kasutasid psühhopaatia diagnoosiga meesvangide ja ülejäänud vangide ajude võrdlemiseks kahte tüüpi ajupilte. Selgus, et psühhopaatidest vangidel olid ühendused ventromediaalse prefrontaalse ajukoore ja ülejäänud ajupiirkondade, sealhulgas mandeltuuma vahel nõrgemad.

«Tundub, et psühhopaatidel on nende kahe emotsioone ja sotsiaalset käitumist reguleeriva ajustruktuuri vaheline infovahetus puudulik,» selgitas uuringu autor Michael Koenigs Wisconsini ülikoolist.

Oma varasemas uurimistöös on Koenigs näidanud, et psühhopaadid ja ventromediaalse prefrontaalse ajukoore kahjustusega patsiendid vastasid otsustamist nõudvates testides sarnaselt.
Psühhopaate iseloomustab äärmine isekus ning emotsioonide ja südametunnistuse puudumine.

Ekspertide hinnangul võib psühhopaat olla iga sajas USA elanik ning iga neljas sealsetes föderaalvanglates karistust kandev meesvang.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles