Kui kaua tuleks pärast trenni alkoholi joomisega oodata?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Ei maksa arvata, et kõik, kes regulaarselt trenni teevad, sugugi alkoholi ei tarbi. Tegelikult kosutab nii mõnigi tervisesportlane end pärast treeningut joogiga, milles on väike promill sees.

Miami Ülikoolis tehtud uuring näitas, et regulaarsete trennitegijate seas on alkoholitarvitajaid isegi veidi rohkem, kui istuva elustiiliga inimeste seas. Paraku ei ole see üldse hea komme ja igaüks peaks end alkotarbimise ohtudega veidi paremini kurssi viima.

Alkoholi tarbimisel saab kõige suurema põntsu maks, mis vastutab selle lagundamise eest. Kuna alkohol jõuab vereringesse läbi kõhu, puutub see kokku ka pea kõikide teiste organitega. «Kui sa jood, kulutab keha mürkidest lahti saamiseks energiat, mis muidu kuluks olulisematele protsessidele nagu näiteks lihaste taastumisele, paranemisele ja kasvule,» selgitab dr Jim White portaalis Greatist. «Alkohol vedeldab verd, hävitab ajurakke, mõjub halvasti südame-veresoonkonnale ja rikub une kvaliteeti. Aga ärgem unustagem, kui oluline on hea uni treeningust taastumisele.»

Pärast rasket treeningut vajab keha veidi aega, et ennast koguda. Seetõttu ei ole kindlasti hea mõte kohe pärast trenni alkoholi juua. Kui pead seda tingimata tegema, siis oota napsitamisega vähemalt tund aega. «Kõige kriitilisem aeg taastumiseks on umbes tund aega pärast trenni,» selgitab omalt poolt dr John Mayer. «Seetõttu ei tohiks kindlasti alkoholi juua selle ajavahemiku sees. Pigem tuleks siis keskenduda elektrolüütide ja vedelikukadu taastamisele ning süüa.»

Parem oleks aga alkoholi juua alles kuus tundi pärast treeningu lõppu, soovitab dr White. «Kui tead, et lähed õhtul välja ja kavatsed juua, siis tee oma trenn enne lõunat ära.»

Uuringud on näidanud, et alkohol võib mõjutada valkude sünteesi ehk lihaste taastumist ja kasvu. Seetõttu tasub napsitamist võimalikult kaua edasi lükata. Vastasel juhul võib olla, et trennist loodetud kasu organismile jääb tulemata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles