Kuidas taip teravana hoida?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pideva unustamise vastu on lihtsaid nippe, mille abil saab aju pisut turgutada. Portaal prevention.com pakub välja seitse abinõu, et nupp nokiks.

1. Söö kord nädalas kala

Kala söömine kord nädalas vähendab oluliselt vanemas eas Alzheimeri tõppe haigestumise ohtu. Saladus on oomega-3 rasvhapetes, mida leidub nii ajus kui ka kalades nagu lõhe, tuunikala ja tursk.

2. Turguta oma aju mälumängudega

Vaimne stimulatsioon on oluline faktor, mis aitab hoida intellektuaalset võimekust ja vähendab vanusega kaasnevat mälukaotust. Inimene on harjumuste ohver. Me kipume ikka tegema nii, nagu oleme harjunud, kuid tegelikult vajab aju pidevalt uut infot ja ootamatuid sündmusi.

3. Ära väldi perekondlikke koosviibimisi

Tuleb välja, et suhtlemine mõjub mõistusele samamoodi nagu vaimsed harjutused (näiteks ristsõnade lahendamine). Regulaarne suhtlus vähendab stressihormooni kortisooli teket ja mõistus püsib teravamana.

4. Ka trenn aitab

Regulaarne trenn aitab samuti aju tervena hoida. Füüsilise koormuse puhul pääseb ajju rohkem hapnikurikast verd ning ajurakke toitvat glükoosi.

5. Meenuta õnnelikke mälestusi

Eksperdid teavad, et õnnetunne aitab töödelda uut infot ja selline seos on leitud ka pikemaajalise aju tervisega. Halva päeva korral tasub mõelda asjadele, mis tekitavad hea tuju ja meenutada olukordi, mil olid tõeliselt õnnelik.

Ela neid hetki uuesti läbi. Meenuta täpselt, mida nägid, mis lõhnu tundsid, milliseid tundeid tundsid ja mis vestlusi pidasid. Mälestus võib ajus sütitada muutuse, mis muudab halva tuju heaks.

6. Tea, mida ja millal unustada

Meie pea on tihti prügikastiks mõttetule infole, mida ei ole vaja meeles pidada. Suurem osa infost, mida me päeva ajal meelde jätame, on tegelikult mõttetu. Näiteks, mida kiiremini unustad vana PIN-koodi, seda kiiremini jääb uus meelde.

7. Tee uinak

Kui võimalik, tee lõunauinakuid. Saksa teadlased avastasid, et isegi 6-minutiline uinak võib mälu turgutada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles