Kaalust maha võtmiseks ei ole jaksu: on see laiskus või midagi muud?

Erik Orgu
, Toitumisnõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ruslan Olinchuk / PantherMedia / Scanpix

Toitumisnõustaja Erik Orgu kirjutab oma blogis, et näeb tihti inimesi, kes arvavad, et nad on kas laisad või teevad midagi valesti, et tulemusi ei tule. Nad on oma elutempost või kohustustest surmväsinud ega näe väljapääsu.

Muidugi, kui oled kogu aeg väsinud, tunned end tahes tahtmata laisana – vajad ju puhkust.

Ma ei usu, et laiskus on nii levinud iseloomujoon nagu paljud minu jutul käivad inimesed väidavad. Ma usun, et väsimus on tänapäeval üldlevinud ning väsimuse algpõhjuste lahendamine aitab sul end vähem «laisana» tunda.

Kui oled oma energiatasemest aru saanud ja õppinud märkama punkti, kus pead lubama endale puhkust, tulevad ka motivatsioon ja tulemused.

Ravi oma väsimust

Väsimustunne ja vähene motiveeritus ei tee sind laisaks. Sa ei ole laisk!

Inimesed kogevad kroonilist väsimust paljudel põhjustel, mõni neist on lihtne, mõni mitte. Mõned levinumad põhjused on väga algelised, näiteks kvaliteetse une puudus.

Krooniline stress toob kaasa ka krooniliselt halva une, mis on kohutav nõiaring, eriti kui lisad enda ellu veel täiendavat stressi, üritades kaalu kaotada.

Kukud suure tõenäosusega läbi ja tagasi ree peale saamine on raske, kui alustad valest kohast. 

Allergiad võivad samuti väsimust põhjustada. Kui oled millegi vastu allergiline, toodab organism histamiine. Histamiinid tekitavad väsimustunde. Kui sa ei ole oma allergiast teadlik, võid end allergeenile korduvalt ja korduvalt paljastada. Pidev kokkupuude allergeenide ning histamiiniga võivad väga hästi olla varjatud väsimuse põhjuseks. Kui selgitad välja, kas see on sinu jaoks teema ja mille vastu allergiline oled, oled õigel teel, et oma energiatase taasavastada.

Suhkru tarbimine võib samuti olla väsimuse põhjustaks. Suhkrukoguse vähendamine aitab tasakaalustada veresuhkrut ja seeläbi energia taset, mis on kasulik mitmel põhjusel. Mida vähem suhkrut sööd, seda vähem tekitab see sul väsimust. Ole ettevaatlik ka veine, mahlu, kohvikusmuutisid ja valmistoite tarbides!

Eeldan, et saiakesi, kooke ja maiustusi sa juba niikuinii ei söö, kui oled valinud tervisliku toidu abil salenemise. Kui see nii ei ole, siis see on esimene koht, millega tegeleda.

Automaatpiloodil söömine on halvim, mis saad teha

See nõuab nüüd esialgu natuke rohkem tööd, kuid samas kõrvaldab läbimõtlemata otsuseid ja eesmärgituid tegevusi (mis kõik ladestuvad su kõhul või puusadel).

Planeerige ette, mida nädala jooksul süüa tahate ning veenduge, et teil on piisavalt häid valikuid. Kui vajad kiiret einet, teed suurema tõenäosusega hea otsuse, kui olete juba nädala kava ette valmis mõelnud ja tead, mida ja kust saad haarata. Vajalik on, et sul on kodus juba plaanijärgne õige toiduvalik olemas (vahepalade ja lõunasöökide näol ka kontoris).

Oled ka ju vaid inimene. Kui oled stressis ja aega on vähe, pead toidu leidmisele/valmistamisele vaatamata elu virrvarridele aega leidma. Kui planeerid ette, tagad, et kiirtoit on tervislik (nt kaasavõetud banaan mandlitega, isetehtud purgisupid või fetakuubikud rohelisel salatil).

Tea, et kui sööd tervislikku toitu, võitled selle kaudu samaaegselt ka väsimusega.

Söö köögivilju!

Mitu portsjonit köögivilju sa päevas sööd? Kui palju sa enda arvates peaksid sööma?

Proovi süüa seitse peotäit köögivilju päevas – minu toitumiskavas on see kõik sisse kirjutatud, aga kui salened omal käel, siis on oluline, et saad koguse täis!

Ma võin kihla vedada, et sööd liiga vähe köögivilju. Näksid selle asemel külmikust juustu, võileibu või magusaid snäkke. Õigus?

Seitse pihutäit köögivilju iga päev tagab, et omandada kehale vajalik 4700 mg kaaliumi. Miks on kaalium nii oluline? Sest madal kaaliumi tase võib saada hukatuslikuks veresuhkrule ja põhjustada isusid suhkru ja maiustuste järele, mis ei ole see, mida keha tõesti ja tegelikult vajab. Kaaliumipuudusel saad kehalt valesignaali süüa magusat.

Keha ei ole alati kõige targem — isu maiustuste järele tähendab harva lihtsate suhkrute vajadust. Kui sööd õiget toitu, ei tahagi keha suhkrut ja näed, kuidas isud maiustada vähenevad ja vähenevad kuni maiustused Sind lõpuks sootuks külmaks jätavad.

Söö hommikusöögiks valke

Kui ükski eelnevatest nõuannetest ei tundu teostatav (milles ma kahtlen), on minu viimane soovitus lihtsamast lihtsam: sööge hommikusöögiks valku.

Paljud seostavad hommikusööki süsivesikurikaste toitudega. Hommikuhelbed, leib, vahvlid, pannkoogid, muffinid ja saiakesed sisaldavad kõik hulgaliselt süsivesikuid. Võid arvata, et langetate tervislikke valikuid süües näiteks täisteramuffineid või täisterahelbeid, kuid saaksid tegelikult palju tervislikumaid valikuid teha.

Süsivesikud ei hoia kõhtu täis ega hoia kontrolli all veresuhkru taset. Proteiin aga just seda teebki. Peekon ja munad on hea valik, uskuge või mitte. Kui sa pole varajasel ennelõunal viril ja näljane, on vähem tõenäoline, et ihaldad maiustusi ja tunned end kogu päeva jooksul väsinuna. Lihtne!

Seega – kui tunned kiusatust tembeldada end laisaks asjade edasilükkajaks, kaalu enne alla andmist, kas see hinnang end vastu on ikka aus. Ilmselt lihtsalt teed ülalolevaid asju valesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles