5 põhjust, miks sul on pidevalt näljatunne

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Kui tunned pidevalt nälga, võib põhjus olla järgmine. 

1. Sa ei maga piisavalt

Toitumisspetsialistid ütlevad, et vähene uni võib otseselt mõjutada kui näljaselt sa ennast tunned ja kui palju sa sööd. Vähest und seostatakse näljatunnet pärssiva hormooni leptiini vähenemisega organismis, sellepärast seostatakse vähest magamist kaalutõusuga.
 

2. Sa jood vähe vett

Oled sa kindlasti näljane või on sul kõigest janu? Tihti tunneme äkilist isu, kuigi tegelikult vajame vaid klaasi vett. Vee joomine toidukordade vahepeal aitab paremini isusid kontrollida. Küll aga ei tohiks korraga palju vett juua vahetult enne söömist, söömise ajal ja kohe pärast einet, sest see võib meie seedimist raskendada, kirjutab BT Lifestyle.
 

3. Sa sõid eelmisel õhtul liiga palju

Toitumisspetsialist Cassandra Barnes selgitab, et kui sööme ühe toidukorra ajal liiga palju süsivesikuid, imenduvad nad kiiresti suhkrutena organismi ja vallandavad insuliini, mis on meie vere glükoosisisaldust reguleeriv hormoon. Niimoodi kaob kiiresti verest kogu suhkur ja tekib uuesti näljatunne.
 

4. Sul hakkavad päevad

Suurenenud isu ja eriti magusaisu võivad viidata asjaolule, et sul hakkavad varsti päevad. Need muudatused on seotud hormoonidega. Selleks, et oma toitumist tasakaalus hoida on oluline iga toidukorra ajal süüa valgurohkeid toite nagu näiteks kala, liha, mune, pähkleid ja seemneid. 
 

5. Sul on stress

Toitumisspetsialist doktor Marilyn Glenville selgitab, et pärast stressirohket sündmust on vere kortisoolitase kõrge ja põhjustab näljatunne, sellepärast on stressirohke elustiiliga inimestel tihti nälg. Stressi ootuses usub keha, et toitu tuleb varuda, et oleks õigel hetkel võtta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles