Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Milleks on meile vaja C-vitamiini?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Puuviljad ja marjad, milles on palju C-vitamiini.
Puuviljad ja marjad, milles on palju C-vitamiini. Foto: Bruno Rosa / PantherMedia / Scanpix

Toiduklubi «Toiduga sõbraks» toitumisnõustajad selgitavad, mis põhjusel inimene erinevaid vitamiine vajab. Eesti inimesed räägivad tihti, et tarbi aga C-vitamiini ja tervis tuleb. Tõepoolest on see vitamiin tähtis, et terve püsida ning et energiatase kõrge oleks.

C-vitamiin on tähtis kuna:

  • avaldab positiivset mõju südame veresoonkonna toimimisele,
  • see on antioksüdant ning toetab tugevat tervist ja aitab ennetada haiguste teket,
  • tugevdab immuunsüsteemi,
  • alandab kolesteroolitaset veres,
  • külma saades aitab haigusel kiiremini taanduda.

Seda vitamiini meie keha ei tooda. See tähendab, et seda tuleb saada ennekõike toidust või täiendavatest lisanditest.

C-vitamiini saab köögiviljadest ja puuviljadest. Näiteks sisaldavad hulgaliselt C-vitamiini erinevat tüüpi paprikad ja tšilli-piprad, mustsõstrad, petersell, kiivid, brokoli, sidrun, maasikad jpm.

Tagasi üles