Miks tuleb sügisel D-vitamiinile erilist tähelepanu pöörata?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Rcom Hdjuin / PantherMedia / Scanpix

Sügis vaikselt piilub nurga tagant. See on maagiline aeg. Samas muutuvad ilmad tuulisemaks ja vihmasemaks, päevad lühenevad ja päikesevalgust jääb üha vähemaks. Ka viiruseid on sügisel rohkem liikvel. See kõik võib nõrgestada meie immuunsüsteemi.

Et tunda end ikka energilise ja tervena, soovitavad toiduklubi «Toiduga sõbraks» toitumisnõustajad oma toidulaud kriitilise pilguga üle vaadata.

Inimesel on hädasti vaja D-vitamiini, mida kutsutakse ka päikesevitamiiniks. D-vitamiin on oluline:

• tervete luude ja hammaste arengu soodustamiseks,

• kaltsiumi ja fosfori paremaks omastamiseks,

• vere hüübimiseks ja südametöö toetamiseks,

• infektsiooni- ja diabeediriski vähendamiseks.

Päikesekiirguse toimel on meie organism võimeline D-vitamiini ise tootma, kuid toodetav kogus sõltub nii päikesevalguse eest katmata nahapinna suurusest, naha pigmentatsioonist, inimese vanusest, kui ka aastaajast ja laiuskraadist. Sügise saabudes peaks tõenäoliselt enamik meist D-vitamiini saama kas toiduga või võtma täiendavalt toidulisandina. Parimad D-vitamiini allikad on kala, munad, maks, aga ka rikastatud piimatooted. Leia viis neid oma söögilauale lisada.

Näiteks üks D-vitamiinirikas toidukord: soolaforell, vutimunade, värske kartuli ja salatiga.

Energilist sügist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles