15 veidrat asja, mis kuuluvad kuninganna Elizabethile

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuninganna oma Land Roveri roolis
Kuninganna oma Land Roveri roolis Foto: John Stillwell / AP/Scanpix

On vist ütlematagi selge, et kuningannale kuulub palju vara. Kuid on asju, mis tulevad ehk üllatusena.

Mental Floss on reastanud kohati üllatavad asjad, mis kuuluvad kuningannale.

  1. Peaaegu terve Londoni Regenti tänav. Umbes kahe kilomeetri pikkune tänav kuulub pea terves ulatuses Tema Majesteedile, kuigi ta ei tohi seaduse kohaselt lõigata kasu poodidest, mis sellel tegutsevad.
  2. Pool Ühendkuningriikide rannikust. Mitte ainult kinnisvara – kuningannale kuulub umbes pool Inglismaa, Walesi ja Põhja-Iirima rannikust.
  3. Kuus kuninglikku residentsi. Kuninganna põhikoduks on Buckinghami palee oma 775 toaga, lisaks kuuluvad talle Windsori loss, Holyroodi palee, Hillsborough loss, Sandringhami loss ja Balmorali loss.
  4. Enam kui 200 Launeri käekotti. Kuninganna eelistab luksuslikku Launeri brändi, selle kottidest on tema lemmikud Royale ja Traviata.
  5. Isiklik sularahaautomaat. Vaevalt, et kuninganna küll sageli sularaha vajab, kuid kui seda siiski peaks vaja minema, asub Buckinghami palee keldris spetsiaalselt kuninglikule perele mõeldud sularahaautomaat.
  6. Parim koht Wimbledoni staadioni ääres. Kuninganna ei külasta küll mänge sageli, kuid kamandab siiski kuninglikku boksi ja seda, kes seal istuda võivad.
  7. Londoni Tower. 11. sajandist pärit ehitis on mänginud Inglismaa ajaloos väga olulist rolli ning kuulub senini kuningannale, koos seal asuvate kroonijuveelide ja Toweri kuulsate kaarnatega.
  8. 150 000 kunstiteost. Ja mõned neist on hindamatud.
  9. Kuninganna Victoria sketširaamat. Victoria oli Elizabethi vanavanavanaema.
  10. Rohkem kui 10 miljoni eurone autokollektsioon. Kuninganna on suur mootoritearmastaja ning teda nähakse sageli armastatud Land Rover Defenderi roolis. Aga tema kollektsioon on suurem: kolm Rolls-Royce’i, kaks Bentleyd, Range Rover LWB Landaulet jms.
  11. 1333 teemantiga kaetud kroon. Igal kuningannal peab olema kroon, Elizabethil on neid mitu. Diamond Diadem on neist ehk kuulsaim, kuna on kaetud 1333 teemantiga ja tehti kunagi kuningas George IV jaoks.
  12. Massiivne fabergé kollektsioon. Kuninganna armastab fabergé mune ja kõiki sellega seonduvat, talle kuulub üle 600 eseme.
  13. Westminster Abbey. Seal on toimunud iga kroonitseremoonia alates aastast 1066 ja 16 pulma.
  14. Hyde’i park. Lisaks sellele kuuluvad talle veel Kensingtoni aiad, Regenti park, Primrose Hill ja Green park.
  15. Kuldplaat. 2002. aastal tähistas kuninglik pere Elizabethi 50. valitsemisaastat staariderohke kontserdiga Party at the Palace, mis hiljem ka plaadina välja anti. See müüs nädalaga üle 100 000 eksemplari, teenides kuningannale Kuldplaadi.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles