Minu neli aastakümmet Madonnaga

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madonna tänavu 16. juulil Malawis enda asutatud lastehaigla esimest tegutsemisaastat tähistamas.
Madonna tänavu 16. juulil Malawis enda asutatud lastehaigla esimest tegutsemisaastat tähistamas. Foto: Thoko Chikondi/Ap

Materiaalsete huvidega tüdruk, nagu ta end kunagises hitis kirjeldas, saab 16. augustil 60-aastaseks! Kui otsida praegusaja maailma tuntuimat, oma elus üha uusi ja uusi kannapöördeid teinud ning peatükke avanud kameelioni, siis popstaar Madonnaga on raske konkureerida. Tema uusi tulemisi oleme näinud juba neli aastakümmet. Ta on laulja, filminäitleja, elustiiliguru, erootiline peibutaja, naisettevõtja, lastekirjanik ja see loetelu ei ole kaugeltki lõpetatud. Ühes viimases intervjuus märgib ta, et ei oleks uskunud, et kõigi elupöörete järel saab temast lõpuks kuue lapse üksikema (üksikvanem, nagu tema pärast ema surma oli Madonna isa), ent just seda rolli ta praegu naudib. Ning erinevalt mitmest oma generatsiooni megatähest (Michael Jackson, George Michael, Freddy Mercury) on ta elus!

Lühike inventuur mälus klikkab välja niisuguse raporti: selle kunagise nõukogude noore (minu) ellu tuli teadmine kusagil tollal vaenulikuks tembeldatud Ameerikas tiibu laksutama hakanud poplauljast, kel kummaline nimi Madonna, millalgi 80ndate alguses. Usuga pioneer-komsomol seda esmalt ilmselt ei seostanud, sest usust ei teadnud ta eriti midagi.

Juhtus see nähtavasti Tallinna vanalinnas Jaan Kreuksi nimelises kultuurimajas, kus toimusid Allan Roosilehe (kes oli juhtumisi ka noormehe eesti keele õpetaja) diskod. Või võis midagi sellelt staarilt mängida raadio «Soovisaates» ka Tõnis Erilaid. Ma ei mäleta enam lugu, millega Madonna Soome televisioonist nähtud video järel pildiliselt meelde jäi, kuid nüüd Youtube'ist uurides tundub, et see oli tema esimene Billboardi esisaja hulka jõudnud singel «Holiday». Meeles on mul aga tema tollane ersatsvälimus, mida nüüd meenutatakse staari «New Yorgi uulitsaplika» peatükina.

Kuid Madonnast hakkas tollal üha enam avanenud Nõukogude Eestis ikka rohkem ja rohkem kuulma, sest tema tähelend kogus tuure. Esimene album, mille täismahus kellegi Soomest toodud LP-lt oma Vesna kassetikale ümber tõmbasin, oli «Like A Virgin». Et tegemist oli viitsütikuga pommiga, mille Madonna albumi nimilauluga Ameerika usklike poole teele saatis (ning nii lisaks oma artisti nimele usuringkondi üha uuesti vihastas), sain aru alles aastaid hiljem, kui Ühendriikides elades saabuski kord päev, mil inglise keel sai nii selgeks, et laulutekstid hakkasid kõnetama. Madonna oli tolleks ajaks juba kuulutanud, et katoliiklus, mille vaimus isa ta üles kasvatas, «ei ole rahustav religioon. See on piinav usk».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles