Positiivsetest teismelistest kujunevad tervislikumad täiskasvanud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Optimistlikud ja kõrge enesehinnanguga teismelised on hilisemas elus suurema tõenäosusega tervislikumate eluviisidega.
Optimistlikud ja kõrge enesehinnanguga teismelised on hilisemas elus suurema tõenäosusega tervislikumate eluviisidega. Foto: SCANPIX

Northwesterni ülikooli teadlaste värske uurimistöö viitab, et probleemid, nagu näiteks suitsetamine ja alkoholi kuritarvitamine oleksid ennetatavad, kui me keskenduksime rohkem teismeliste psühholoogilise heaolu edendamisele.

Rahutud ja mäslevad teismelised pole just väga haruldane nähtus, kuid nagu näitab antud uuring, ennustab tormiline teismeliseiga kehvemat tervist täiskasvanuna, vahendas teadus.err.ee.

Uuringus osales kokku üle 10 000 noore, kelle kohta koguti infot kolmel korral: aastail 1994, 1996 ja 2001. Uuringus kõrvutati õpilaste psühholoogilise heaolu näitajad tervise näitajatega ning leiti, et kõrge positiivse heaoluga teismelised olid täiskasvanuks saades parema tervise juures ning harrastasid tervislikumaid eluviise.

Analüüs näitas ka, et teismelistena optimistlikumad, lootusrikkamad ja kõrgema enesehinnanguga noored suitsetasid, tarbisid alkoholi ja narkootikume vähem kui nende eakaaslased, kes võitlesid depressiooni või madala enesehinnanguga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles