Enam kui viiesaja rahvusvahelise uurimuse analüüsimisel leiti, et tervislikud eluviisid võivad oluliselt alandada veres olevate triglütseriidide taset – tegemist on veres sisalduva rasvaga, mille kõrget hulka seostatakse südamehaiguste ja teiste terviseprobleemide tekkega.
Elustiilimuutused aitavad alandada vere rasvasisaldust
Umbes kolmandikul kõigist Ameerikas elavatest täiskasvanutest on kõrgenenud triglütseriidide tase, mida saab aga alandada 20-50 protsendi ulatuses, kui asendada ebatervislikud küllastatud rasvad oma toidulaual tervislike küllastamata rasvadega, olla füüsiliselt aktiivne ja säilitada tervislikku kehakaalu, vahendas teadus.err.ee.
Kliinilisest aspektist on optimaalsed triglütseriidide tasemed alla 100 mg/dl. Need inimesed, kel on triglütseriidide tasemed kõrged, peaksid piirama toite, millele on lisatud suhkrut, mis sisaldavad transrasvu ja fruktoosi ning oluline on ka alkoholi piiramine.
Tähtis on, et toidulaual oleksid köögiviljad, madala fruktoosi sisaldusega puuviljad (sh greip, maasikad, virsikud, banaanid), täisteraviljad ja tervislikud küllastamata rasvad (omega-3 rasvhappeid sisaldavad rasvased kalad).