Kohvimaailma tippeksperdid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Paulig Group

Kõik Pauligi töötajad on SCA (Maailma Erikohviassotsiatsiooni) sertifitseeritud baristad ja Pauligi kohvikoolitaja Mihkel Jürimaa on ainus eestlane, kel on õigus väljastada eluaegset SCA barista sertifikaati.

Mihkel on läbinud põhjaliku kohvikooli, mis on sarnane sommeljeede veinikoolile ja tal on kõrgeim SCA AST ehk koolitajate koolitaja sertifikaat. Mihkel on oma teadmisi edasi andnud ja koolitanud kogu Pauligi Eesti kohvitiimi. Nii on kogu Pauligi viiekümneliikmeline tiim SCA sertifitseeritud baristad ja tõelised kohvientusiastid. Mihkel viib koolitusi läbi ka koostööpartneritele kohvikutest, hotellidest, restoranidest ja toitlustusfirmadest – kõik selle nimel, et klientideni jõuaksid vaid parimad kohvijoogid. Aastas käib Pauligi koolitusklassist läbi kuni 1000 inimest.

“Paulig on suur röstikoda ja on oluline, et inimesteni jõuaks teadmine, et meil on pakkuda suur valik kohvisegusid igale maitsele,” selgitab Mihkel Jürimaa. “Meie sortimendis on nii rahvusvahelise eduga kui ka spetsiaalselt Eesti tarbijate maitsele välja töötatud kohvisegud, samuti koostööpartnerite jaoks loodud eriröstid. Projektides, kus töötame rätsepatööna välja spetsiaalsed kohvisegud, otsustab inimeste hääl, milline kohv on just selle konkreetse koostööpartneri tarbijate maitsemeeltele meelepäraseim. Ja seda kohvisegu ei saa kusagilt mujalt.”

Vaimustav Costa Rica

Mihkel Jürimaa üks inspireerivamaid tööreise viis ta Costa Ricasse, kus Pauligi kohalik koostööpartner andis talle põhjaliku ülevaate sealsest kohvist ja istandustest, mida tal oli võimalik ka endal külastada. Paulig tegutseb partneritega koostöös paljudes Kesk- ja Lõuna-Ameerika, Aasia ja Aafrika riikides, koolitades kohapeal kohvikasvatajaid jätkusuutlikumalt majandama. Neile antakse edasi teadmisi, kuidas taimi hooldada ja lõigata, millal teha esimene korje, millal põhikorje, kuidas kohvimarju väetada, õigesti töödelda jne.

“Kuna enamik kohviistandusi on pereettevõtted, mis on kestnud põlvest põlve, siis on kohvikasvatajad õpetuse saanud isalt ja vanaisalt ning tänased võimalused efektiivsemalt toimida ja kliimamuutustega toime tulla on neile ilma välise toeta tundmatud,” jutustab Mihkel Jürimaa. “Costa Rica on riik, kuhu tahaksin igal juhul tagasi minna! Seda just kohvi pärast, sest Costa Rica kohv on väga puhta, selge, veidi magusa maitse ja madala happesusega järelmaitsega. Samuti sealse looduse pärast, mis kutsus matkama. Ma olen suur loodusesõber ning seal tundus olevat väga põnev fauna ja palju linnuliike. Costa Rica on Eestist veidi suurem, nii et vahemaad on mõistliku pikkusega, lisaks on tegemist Kesk-Ameerika kõige turvalisema ja puhta riigiga.”

Külmpruulitud kohv

Üks kohvimaailma põnevamaid uusi trende on Paulig Professionali Baltikumi turundusjuhi ja mitmekordse Eesti baristameistri Kati Kivikase hinnangul külmpruulitud kohv. Cold Brew ehk külmpruulitud kohv on eelkõige noorte seas populaarsust kogunud pehme maitse ja madala happesusega kohvijook, mis on valmistatud külma veega värskelt jahvatatud kohvist. Selle meetodiga ei jää kohv mõru, vaid tasakaalustatud ja õrnalt magusa maitsega.

Parima maitseelamuse saab, kui valmistada kontsentraat heledama röstiga ja pehmema maitsega tavalisest jämedama jahvatusega kohvist, millele lisatakse külma filtreeritud vett. Segul lastakse seista 14-16 tundi. Pikalt veega kokkupuutes seisnud kohvijook on väga kofeiinirikas, lausa poole suurema kofeiinisisaldusega kui tavaline kohv.

Valminud kontsentraati saab kasutada kohvikokteilides, millega eksperimenteeritakse järjest rohkem. Tavalise piima ja siirupiga joomise asemel võib külma kohvi segada näiteks hoopis jõhvikamahla ja Sprite’iga – tasub proovida!

Et külmad kohvijoogid koguvad üha kiiremas tempos populaarsust ning mugavus ja kiirus on olulised, on Paulig turule toonud pudelis laktoosivabade külmade kohvijookide sarja Frezza. “Pauligi Frezzad on lühikese ajaga suurt populaarust kogunud ja need mõnusad kohvijoogid on tänaseks saadaval nii poodides, tanklakettides kui ka kohvikutes. Vegantoodete austajate rõõmuks lisasime selle aasta uudistoodetena Frezzade perekonda ka mandli- ja kaerajoogil baseeruvad Vegan Frezzad,” rõõmustab Kati Kivikas.

Hea kohv tuleb hooldatud masinast

Kohvimasinaid on eri tüüpi, aga üks asi ühendab neid kõiki: regulaarne pesu ja hooldamine tagab stabiilselt suurepärase kvaliteediga kohvijoogid.

“Kohviautomaadid on nagu kõik teised seadmed toiduainetööstuses. Selleks, et need hästi töötaksid, vajavad nad igapäevast puhastamist – samamoodi nagu inimene peseb iga päev hambaid ja õuest tulles käsi. Järjepidevus tagab, et seadmed toimivad hästi hooldusest hoolduseni,” ütleb Rene Nurmetalu, Pauligi Baltikumi järelteeninduse juht. “Hooldust tehakse enamikule tänapäevastele kohviseadmetele olenevalt tüübist üks kuni neli korda aastas. Vajadusel vahetatakse varuosi ja kontrollitakse, milline kohv masinast tuleb, kas selle aroom ja maitse on täpselt sellised, nagu need olema peavad.”

Rene Nurmetalu rõhutab, et ehkki seadmete hooldamine on tähtis, on Pauligis sama oluline ka see, et tehnikud oleksid kohvieksperdid ning töökeskkond oleks töötajate jaoks selline, kus neil on hea tööd teha.

Paulig Professionali Eesti müügiosakonna juhi Mehis Nurmetalu sõnul on kohviseadmetel oluline roll tarbijatele kohvinaudingu tagamisel. Lisaks traditsioonilistele seadmetele, mis on kasutusel kohvikutes, aitavad kiiresti suurepärase tulemuseni jõuda tänapäevased superautomaadid.

“Need võimsad seadmed on kohvimasinate maailma Ferrarid, lipulaevad, mis väljastavad kohvi ja kohvijooke ühe nupuvajutusega. Nende sees on kõik olemas – kohviveskid, külmik piima jaoks, seadmed, mis valmistavad kreemja sooja vahustatud piima. Sellised suured täisautomaatsed Thermoplani kohvimasinad on kasutusel populaarsetes tanklakettides ja võitnud paljude eestlaste südamed. Tänaseks on need seadmed kasutusel juba ka paljudes kohvikutes ja kontorites,” ütleb Mehis Nurmetalu

Pidevalt uuendatakse ka suurtes tehastes kasutusel olevaid vending-automaate ja väiksemaks tarbimiseks mõeldud väikeespressomasinaid. Seadmetele saab lisada nii kaardimakse-, sularaha-, kui ka läbipääsusüsteemi lahenduse ja kui seade vajab hooldust, annab ta sellest ise Pauligile ja kliendile teada.

Copy
Tagasi üles