Mis on enneagramm ja kuidas aitab see sul isiksusena kasvada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Sõna «enneagramm» tuleneb kreekakeelsetest sõnadest ennea, mis tähendab üheksat, ja gamma, mis tähistab märki või kujundit.

Kuigi ka tarkuseks nimetatud sisemise rahuolu saavutamine on kunst, mida saab õppida ilma välise abita, on olemas psühholoogilised vahendid, mis aitavad hõlbustada ja kiirendada eneseteadvuse protsessi. Enneagramm on üks neist. Tegelikult kasutavad seda praegu paljud Põhja-Ameerika ettevõtete personaliosakonnad, et selgitada välja nende jaoks parimad ja sobivaimad töötajad.

Enneagramm on väga kasulik vahend ka psühholoogidele, psühhiaatritele, psühhoanalüütikutele, treeneritele ja teistele psüühika spetsialistidele, kes soovivad olla raviviisides täpsemad ja otsusekindlamad. Seda kasutavad veelgi rohkem režissöörid, stsenaristid ja kirjanikud, et luua sügavamaid ja usaldus - väärsemaid tegelasi. Parim on, et selle kasutamiseks pole vaja mingeid eksperte. On vaja ainult uudishimu ja tahet seostada ennast oma isikliku arenguga.

Ja see pole veel kõik – enneagramm on juhiste käsiraamat, mis annab võimaluse mõista põhjalikumalt oma olemuse põhjuseid ja tagajärgi. Sind kirjeldavad üheksal vaimsel mudelil põhinevad inimkäitumuslikud suundumused, mis aitavad vastata küsimusele «Miks ma olen just selline, nagu olen?». Tänu sellele arusaamale hakkad ennast ise vastu võtma ja ennast armastama, nagu sa väärid. Ainult sel viisil saad endast parima versiooni, parandades oma emotsionaalset intelligentsi, mis hõlmab selliseid omadusi nagu rahulikkus, kannatlikkus, alandlikkus, sallivus ja enesekindlus.

Üheksa isiksuse tüüpi

Enneagrammi mõiste suur panus on selles, et ta kirjeldab laias laastus üheksat isiksuse tüüpi ja nende omavahelisi suhteid selle järgi, millisesse tüüpi keegi kuulub. Asi on selles, et olemise viisi ei määra mitte ainult see isiksus, mille oleme kujundanud oma olemusest, vaid see on tihedalt seotud ka kahe teise isiksuse tüübiga. Seega, läbides pikaajalise stressiolukorra, mis meid häirib ja tasakaalust välja viib, võib juhtuda, et võtame kasutusele teise tüübi isiksuse negatiivsed käitumismudelid.

Loomulikult näitab see psühholoogiline tööriist, et egotsentrismil on palju võimalusi kujunemaks enesestmõistetavaks: mõnel inimesel on see aktiivsem ja seega lihtsamini ära tuntav, teistel on see passiivsem, seega on seda tavaliselt raskem tajuda, kuid mõlemal juhul on see ühevõrra kahjulik. Näiteks on inimesi, kelle ego on alateadlikult võtnud eesmärgiks enda ja ümbritseva keskkonna muutmise perfektseks, soovides olla aktiivsed, väga kriitilised reformijad ja kohtunikud selle suhtes, mis ei sobi nende subjektiivse täiuslikkuse kaanoniga. Teisest küljest on ka inimesi, kelle ego kardab alateadlikult teistega vastuolus olemist, nii et nad kipuvad end tagaplaanile asetama, nõustuma üld levinud seisukohtade ja väliste arvamustega. Ehkki need on täiesti vastupidised käitumised, motiveerib mõlemal juhul käitumist ego.

Kuigi see on sulle endale kasutamiseks mõeldud vahend, saad seda pruukida ka teiste inimeste käitumise objektiivsemaks tundmaõppimiseks ja mõistmiseks, tänu sellele tunned rohkem empaatiat nende suhtes ka siis, kui sa nende käitumismalli lõpuni ei mõista või heaks ei kiida. Kuna keegi ei saa muuta teist inimest – ainult inimene ise võib otsustada muutuda –, on oluline, et õpiksid võtma teisi sellisena, nagu nad on. Kui ei, siis on konflikt tagatud.

Enneagrammi tundmata kirjeldatakse seda sageli kui inimeste kastidesse jagamise või sildistamise süsteemi. Enneagrammi tundes võite veenduda vastupidises. See on psühholoogiline tööriist, mille eesmärk on teadvustada meele keerukat protsessi; ta näitab lõksu, millesse oleme ennast ise sulgenud, ning õpetab vajalikke samme, kuidas sellest väljuda. Ainult nii saab tungida oma sügavaimasse olemusse. Iseenda tegeliku olemuse ülesleidmine toob kaasa sisemise rahu, mida oleme alati otsinud, adumata, et see on meie sees kogu aeg olemas olnud. Seda seisundit tuntakse ka õnnena.

/---/

Kuidas lugeda raamatut «Rõõm endaga tuttavaks saada»

Siis kui jõuab kätte aeg paigutada ennast ühte üheksast enneatüübist, ütleb osa inimesi, et nad sarnanevad just selle kõige hullema variandiga, teised leiavad, et seda on väga raske teha. Mõni ütleb, et ei saa oma kuuluvusest ja tüübist päris hästi aru, aga üks kirjeldatud isiksuse tüüpidest tundub talle eriti vastikuna. Mõni hoopiski naerab südamest, kui tema tüüp on tuvastatud.

Enneagramm aitab mõista, kuidas meel – see vaimne mudel, mida oleme arendanud lapsest saadik – toimib ning õpetab mõistma teisi inimesi, kes on meist erinevad, käituvad ja mõtlevad teisiti kui meie. Kui hakkad lugema üheksa erineva isiksusetüübi kirjeldusi, siis püüa aru saada, milline neist kirjeldab kõige täpsemalt sinu kalduvusi, käitumist ja reaktsioone. Ole seda lugedes väga tähelepanelik ja jälgi, mis toimub sinu sees. Jõudes kirjelduseni, mis vastab kõige täpsemalt sinu omale, tunned arvatavasti meeldivat üllatust või hoopiski tajud, nagu oleks sind alasti kistud. Võib-olla mitte kohe, aga kui järele mõtled ja meenutad mõnd seika oma elust, leiad kirjeldatuga sarnasusi, eriti mis puudutab sinu ego pimedat poolt.

Samuti pea meeles, et sa ei pea olema 100% see, mida ühe või teise tüübi kohta kirjutatakse, inimesed on märksa keerukamad ja neid ei saa selle tööriista kaudu lõpuni määratleda, see on ainult abivahend. Meenuta oma eluperioode, kus sa olid tasakaalutu, väga rahutu, tüdinud, stressis, masenduses … ja ka teisi olukordi, kus olid keskendunud, väga rahumeelne, rahulik, õnnelik, rõõmus … Saad oma kogemuse abil kontrollida, mis on su ülekaalus olev isikupära, samuti olemasolev seos teiste numbritega, mis moodustavad sinu keerulise olemuse.

Foto: Pegasus

Enneagramm ei ole võlukepp, mis lõpetab kõik meie hädad, vaid kasulik vahend, mis annab üha rohkem teadmisi meid vangistavatest psühholoogilistest mehhanismidest. See on nagu parv, mis viib meid ühelt kaldalt teisele. Jõudes sihtkohta, saame edasi minna ilma selleta. Muidugi – see, kes sõuab, on alati üks ja seesama. Head reisi!

Kui sa tahad teada, milline on sinu enneagramm ja millise isiksusetüübi alla kuulud sina, loe edasi Borja Vilaseva raamatut «Rõõm endaga tuttavaks saada».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles