Kuus parimat toitu vererõhu alandamiseks

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervislik kiudainerikas hommikusöök.
Tervislik kiudainerikas hommikusöök. Foto: Mykola Lunov/PantherMedia/Scanpix

Kõrge vererõhk võib olla väga ohtlik ja viia tõsiste terviseriketeni. Kõige parem oleks seda juba eos ennetada ja selleks saab söömisega palju ära teha.

Hinnanguliselt on ühel täiskasvanul kolmest liiga kõrge vererõhk. Senised uuringud on näidanud, et kõige paremini annab vererõhku kontrollida elustiilimuutustega ning eriti söömisharjumuste muutmisega. 2017. aastal avaldati väljaandes Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics uurimus, mille järgi saab vererõhku edukalt alandada kindlaid toitusid süües.

Kui sul või su lähedastel on probleeme kõrge vererõhuga või soovid seda ennetada, siis jälgi, et teie pere menüüs oleks piisavalt alljärgnevaid sööke.

Kaer.
Kaer. Foto: Jiri Hera/PantherMedia/Scanpix

Kaer

Kaerahelbepuder on üks levinumaid hommikusööke ja seda hea põhjusega. Kaeras on väga palju magneesiumi ja kiudaineid. Kaerast saab teha ka küpsiseid või kasutada seda näiteks kana paneerimisel saiapuru asemel.

Pistaatsiapähklid.
Pistaatsiapähklid. Foto: Miroslawa Drozdowski/PantherMedia/Scanpix

Pistaatsiapähklid

Pähklite söömise positiivset mõju vererõhu alandamisele on tõestatud mitme uuringuga. Kõige tõhusamad neist on aga pistaatsiapähklid, milles on palju magneesiumi, kaaliumi ja kiudaineid. Pähkleid võib krõbistada niisama, aga neid saab ka väiksemaks hakkida ja muu toidu sisse lisada. Kõrge vererõhuga ei tasu aga süüa soolaseid pähkleid.

Tumedad viinamarjad.
Tumedad viinamarjad. Foto: Chris Hill/PantherMedia/Scanpix

Concordi viinamarjad

Tumelillad Concordi viinamarjad kasvavad jahedas kliimas. Nende tume värvus tuleb polüfenoolidest, mis turgutavad südame tervist. Viinamarju võib süüa niisama, hakkida salatisse, nautida külmutatult või hoopis röstitult. Kõrge vererõhu korral võib õhtuti juua tumedatest viinamarjadest tehtud mahla.

Apelsin.
Apelsin. Foto: Wavebreakmedia ltd/PantherMedia/Scanpix

Apelsin

Apelsinides on üllatavalt palju kaaliumit ja mis kõige toredam - neid on saada pea kogu aasta läbi.

Läätsed.
Läätsed. Foto: Ekaterina Fedotova/PantherMedia/Scanpix

Läätsed

Läätsed (ja tegelikult ka mustad oad, kikerherned ning pinto oad) sisaldavad samuti rikkalikult kaaliumit ja kiudaineid. Läätsed valmivad kiirelt ning sisaldavad ka palju valku, mis teeb neist toitva kõhutäie. Kõrge vererõhu korral tasub vähemalt osaliselt eelistada taimset valguallikat lihale. Alustuseks võid proovida asendada poole hakklihast läätsedega, et üleminek ei oleks liiga järsk ja harjumatu.

Peet.
Peet. Foto: Vida Press

Peet

Ka peedis on märkimisväärselt palju kaaliumit ja magneesiumit. Peeti võib keeta ja röstida, nii ei lähe kasulikud toitaineid kaotsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles